EM is verhuisd! Onze redactie zit nu in HB-108, tussen de Theilhal en de kantine van het Tinbergengebouw. Om onze nieuwe plek bekend te maken roepen we iedereen op om op maandag en dinsdag hun verhaal te pitchen, dan maken wij er direct een verhaal van.

Toen Ulisses in augustus in Rotterdam kwam wonen, zag hij dat er vooral praktische zaken werden gedeeld op lokale Facebookgroepen, van fietsadvertenties tot woningzoekers. “Het is allemaal nuttig, natuurlijk”, zegt hij. “Maar ik mis toch het menselijke contact.” Hij wilde mensen leren kennen, maar wist niet hoe. Uiteindelijk postte hij een bericht op een Facebookgroep. “Ik vertelde over mezelf; waar ik vandaan komt, wat mijn achtergrond is en dat ik contact met mensen zoek.” De post kreeg meer dan honderd reacties en daardoor werd hij benaderd door de oprichters van de startup.

Nieuwe app

“Toen ze mij over de app Swabit vertelden, was ik gelijk om”, vertelt Ulisses. “Het is een ‘proximity-based’ app, dat wil zeggen dat je bericht alleen te zien is voor de mensen binnen een straal van 200 meter. “Je kunt van alles delen: een foto van die goede sandwich die je bij die ene tent gehaald hebt, een grappig verhaal of een oproep om  samen te gaan sporten.” De bedoeling is om menselijke verbinding makkelijker te maken, want je kan direct reageren of contact maken met andere gebruikers in de omgeving. “Vooral voor internationale studenten zou deze app heel goed helpen, want – net als ik – willen ze soms contact maken maar weten ze niet precies hoe.”

De app is nog in ontwikkeling, maar heeft al ruim 500 gebruikers. “Wij hebben ook een groepje brand ambassadors”, voegt Ulisses toe. Die bestaat nu uit vijftien EUR-studenten die de app vrijwillig testen. “Ze geven ons feedback of iets goed werkt of veranderd moet worden.” En als je geïnteresseerd bent om mee te doen? Ulisses: “Ze kunnen contact opnemen met mij op 06-12706164.”