De zogeheten klimaatbrief staat sinds maandag online en is dinsdag door ruim 200 wetenschappers ondertekend. De 22 initiatiefnemers, onder wie EUR-hoogleraren Thea Hilhorst en Jan Rotmans, vinden dat juist de universiteiten het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Zo zouden ze meer moeten investeren in duurzame energie en milieuvriendelijke oplossingen moeten bedenken voor hun kantines en conferentiediners. Ook stellen de initiatiefnemers voor om geen universiteitsgeld meer te steken in de fossiele industrie.

fullsizeoutput_4d1

Onderdeel van de Special

Wetenschap te koop

De universiteit ligt regelmatig onder vuur vanwege samenwerking met het bedrijfsleven.…

Minder vliegen

Nederlandse wetenschappers zouden verder minder vaak het vliegtuig moeten pakken als ze naar internationale conferenties gaan of onderzoek doen in andere werelddelen, vinden de initiatiefnemers.

“Onderzoekers kunnen niet verwachten dat ze serieus worden genomen in het debat over klimaatverandering als ze zelf de maatregelen die ze voorstellen niet uitvoeren. We moeten ons eigen verhaal op orde brengen als we willen dat anderen luisteren”, aldus de initiatiefnemers. Volgens hen is wetenschappelijke autoriteit juist van groot belang in het klimaatdebat. Ze vragen hun collega-academici om de strijd tegen klimaatverandering zichtbaar aan te gaan en te integreren in het onderwijs.

In Denemarken werd een soortgelijke brief in november door zo’n 650 wetenschappers getekend.