Onze eer heeft hij lang verdedigd in Heel Holland Bakt, maar EUR-student Vincent Prins moest zondag de tent verlaten. De alumnus van het Erasmus University College is zesde geworden. Zijn masterstudie Financial Economics moest er even voor op pauze, maar de 25-jarige student heeft geen moment spijt.

En, staat je telefoon roodgloeiend?

“Nou je moet ook weer niet overdrijven natuurlijk, maar voor mijn doen zeker. Vanaf het moment dat het programma op televisie kwam, kreeg ik al veel reacties en werd ik herkend op straat. Heftig wel hoor. Via sociale media krijg ik ook veel berichtjes, die ik allemaal probeer te beantwoorden. Daar zit best veel tijd in.”

In het introductiefilmpje was je keuken spic en span. Je zus vroeg of je de keuken dit keer wel opruimde, iets wat de juryleden ook regelmatig opmerkten. Ben je normaal opgeruimder dan tijdens het programma?

“Hahaha, ze was mij aan het stangen. In die tijd bakte ik echt continu bij mijn zus thuis. De keuken was wel opgeruimd, maar er stond altijd ergens een bakblik of een keukenmachine. Als ik buiten de uitzending bak, neem ik de tijd om tussendoor schoon te maken. Thuis heb ik controle.

“Wat je in de aflevering van afgelopen zondag zag, was complete chaos. Elke week wordt het moeilijker om alles binnen de tijd te doen. Waar we wekenlang drie uur hadden voor het spektakelstuk, kregen we nu een half uur korter. Als je dan geringe ervaring hebt, als je taart lekt, je nog een meringue moet maken en je taart ook nog eens lekker moet  zijn, dan krijg je chaos.”

Vincent in Heel Holland Bakt
Vincent in Heel Holland Bakt Beeld door: © MAX / Roland J. Reinders

Alle recepten die je in Heel Holland Bakt gebruikt heb, staan online. Was het een tactische keuze om alleen maar moeilijke taarten te bakken?

“Zeker! Al was het ook mijn valkuil, want ik kreeg steeds te horen dat ik netter moest werken, beter moest plannen. Ik wist dat decoreren niet mijn sterkste kant was en dus koos ik voor veel verschillende technieken. Maar met minder ingrediënten kun je soms zeker zoiets moois neerzetten. Wat ik miste aan ervaring probeerde ik met veel oefenen te compenseren, dus stond mijn studie even op pauze. Ik wist dat ik deze kans maar één keer zou krijgen. Ik wilde zien waar het schip zou stranden, en dat schip is een heel eind gekomen. Dat had ik alleen maar kunnen hopen. Het was echt heel erg leuk.”

Kon je na je deelname nog wel taart zien?

“Dat valt gelukkig heel erg mee. Ik ben ook niet minder van taart gaan houden. Thuis bak je natuurlijk heel anders, dan ben je niet gebonden aan een thema en is een simpele appeltaart misschien wel lekkerder. Als je dagen aan een taart werkt, is die toch niet zo smakelijk meer. Je hebt dan al zoveel onderdelen zo vaak geproefd en er zoveel tijd in gestopt, dat je ‘m niet meer kan ruiken of zien.”

Al geprobeerd docenten om te kopen met een taart?

“Nee, nee dat niet. Zou ik bij mijn scriptie genoeg tijd kunnen kopen met een taart?”