Hila Mohamad, voorzitter van EMA, legt uit: “De multiculturele verenigingen zijn bij veel studenten op de campus nog niet zo bekend. Met dit soort evenementen willen we uitdragen dat we met al onze diversiteit toch samen sterk staan, en collectief zichtbaarder worden. Het delen van eten is hier ontzettend goed voor, want het verbindt mensen en brengt je op een leuke manier in aanraking met een nieuwe cultuur.”

Echt goede baklava

hila-mohamad-voorzitter-erasmus-multicultural-associations-ema
EMA-voorzitter Hila Mohamad op de International Food Fair Beeld door: Aysha Gasanova

De mensenmassa die zich verplaatst langs alle marktkraampjes lijkt dit te bevestigen. Studenten genieten van gerechten gemaakt door onder andere de Chinese Student Association, de Italian Erasmus Society en de Afghaanse studentenvereniging ARIA Students. Voorzitter van de multiculturele vereniging Avicenna van het Erasmus MC, Okan Bakar (23, Geneeskunde), deelt hoe de vereniging te werk gaat. “Als je iemand jouw eten laat proeven, ontstaat er al snel een gesprek. Zo kan ik je bijvoorbeeld vertellen dat echt goede baklava uit Turkije geen siroop moet lekken als je erin knijpt.” De baklava van Avicenna uit Rotterdam-Zuid komt aardig in de buurt.

Avicenna biedt voor veel studenten een alternatief voor traditionele studentenverenigingen, waar veel activiteiten samengaan met alcohol. “De vereniging zelf is hierdoor ook divers, omdat iedereen die zich bij ons thuis voelt gewoon welkom is”, vertelt Bakar.

Hot pepper challenge

Surinamese Students Abroad serveert heerlijke broodjes en probeert ondertussen nieuwe leden te werven. Trisha Niddha (26, Master Economics & Business/Marketing) vertelt: “We proberen Surinaamse studenten die in Nederland studeren te helpen hun plekje te vinden, onder andere met workshops en het bieden van een netwerk.”

Hoogtepunt van de International Food Fair was de door SSA bedachte hot pepper challenge. Tien studenten eten de Surinaamse Madame Jeannette, een ontzettend pittige peper. Degene die na het eten van de pepers het langste wacht met melk drinken, wint een SSA-hoodie.

Lid voor de wafels

Drie rondes later is de ene na de andere student met zwetende bovenlip en tranende ogen afgehaakt, onder luid gejoel van toeschouwers. Vijf dappere studenten winnen na het eten van vier pepers uiteindelijk de challenge en krijgen een welverdiend pak melk.

Een groepje bezoekers kijkt van een afstandje toe onder het genot van een bord eten van over de hele wereld. Jenny Oortwijn (23, Master Marketing Management): “Ik zag het evenement op Facebook en had vooral zin in het eten, maar eigenlijk is het ook een hele leuke manier om zo verschillende culturen op de campus te leren kennen.” Of ze nog ergens lid geworden is? Ja, bij de Association of Students of African Heritage. “Deels voor de gratis wafel, maar ik had ook echt een interessant gesprek,” aldus Oortwijn.

international-food-fair-erasmus-multicultural-associations-ema
Beeld door: Aysha Gasanova