“Ik ben erg tevreden”, glundert aanstaand voorzitter Amber Schothorst. Met kleine oogjes vanwege de korte nacht na het traditionele feest van een dag eerder – waar overigens geen media welkom waren – loopt ze rond op de sociëteit. Het ruikt er naar bier en schoonmaakmiddel.

Bibliotheek

Zakelijk en wat nerveus wijst de onlangs afgestudeerde ex-economiestudente EM de weg door de krochten van het vrijwel lege sociëteitsgebouw. “Dit is de oude bibliotheek van de vereniging”, zegt de toekomstig voorzitter terwijl ze op de deur klopt om te worden binnengelaten. Een handjevol eerstejaars zit er achter een laptop, bezig zich in te schrijven.

Een van hen is Wobbe van de Pas, 18 jaar en beginnend aan de opleiding Economie aan de EUR. Zijn zus was al lid van het corps en raadde hem aan er een kijkje te nemen. “De sfeer hier bevalt me wel: ik ben deze week iedere dag op de sociëteit geweest en ben meteen lid geworden”, vertelt hij wat laconiek.

Socializen

Over de incidenten rondom de vereniging die eerder dit jaar aan het licht kwamen, waarbij onder meer een student per ambulance naar het ziekenhuis zou zijn gebracht, kreeg Van de Pas weinig mee. “Je hoort hier en daar wel eens wat, maar ik heb deze week in ieder geval geen rare dingen meegemaakt”, verzekert hij. Schothorst luistert op gepaste afstand mee en knikt bevestigend.

Van de Pas switchte de hele week tussen de introductieweek van het corps en de ‘reguliere’ Eurekaweek. “Naast corpsleden wilde ik natuurlijk ook mijn studiegenoten leren kennen”, gaat hij verder. Volgens Van der Pas is er een duidelijk verschil tussen beide evenementen: “De Eurekaweek draait vooral om de activiteiten, bij de Entreeweek gaat het meer om het socializen.“

RSC_bestuur_SannevanderMorst
(Aanstaande) corpsleden – met in het midden voorzitter Tobias de Lange en aankomend voorzitter Amber Schothorst – genieten van een borrel op het terras van de sociëteit. Beeld door: Sanne van der Most

Goede keuze

Ook Noortje Hopstaken (20) twijfelde niet lang voordat ze zich inschreef bij de vereniging. “Ik ben nu al blij met mijn keuze, want ik heb een prima week gehad met onder meer een barbecue en boottocht. En de feestjes natuurlijk!”, die dit jaar grotendeels – om overlast in de buurt te voorkomen – plaatsvonden bij Poppodium Annabel.

Maar Hopstaken weet ook dat de ‘beruchte’ Introductieweken van haar nieuwe vereniging eraan komen. “Een ontgroeningsperiode is niet alleen maar ‘leuk’; daar houd ik rekening mee. Ik wil met eigen ogen zien of de negatieve beweringen in de media kloppen. Volgens mij valt het allemaal wel mee”, praat ze zichzelf moed in.

Overdreven

Bedrijfskundestudent Wieger Lutters (20) deelt de mening van Hopstaken en noemt de televisie-uitzending van onderzoeksprogramma Rambam ‘overdreven’. “Ze lieten fragmenten zien van slechts tien seconden. Hierop kun je je mening niet baseren.” Lutters trekt zich niets aan van de uitzending en de maatregelen die de EUR trof.

Hij was de hele week op de sociëteit te vinden en vertelt waarom: “Vanwege de tradities, de loyaliteit tussen de leden, het sociale aspect… en het feit dat de vereniging nu gemengd is natuurlijk!”. Na de lofzang over zijn nieuwe vereniging vertrekt hij richting de ‘medische’ ruimte – een kamertje van slechts een paar vierkante meter – waar corpsleden die Geneeskunde studeren hun kersverse ‘aanwinst’ onder de loep nemen.

Tobias de Lange en Amber Schothorst op het terras van RSC/RVSV tijdens de entreeweek
Beeld door: Sanne van der Most

Prioriteit nummer één

Ondertussen benadrukt Schothorst – ondanks de volgens haar geslaagde, onafhankelijk georganiseerde Entreeweek – dat het herstel van de banden met de universiteit prioriteit nummer één is. Voor volgend jaar mikt ze op een Entreeweek in samenwerking met de Eurekaweek.

Een persvoorlichter van de EUR laat in een korte reactie weten niet verrast te zijn door het succes van de onafhankelijke Entreeweek, wijzend naar “vergelijkbare gevallen in andere studentensteden zoals Delft en Groningen.” Hier zou het opschorten van banden tussen het corps en de universiteit ook geen invloed hebben op het aantal nieuwe leden, al waren de verenigingen hier wél (grotendeels) aanwezig tijdens de reguliere introductieweken. In Delft was het corps alleen niet welkom op de informatiemarkt en de parade.

De EUR staat open voor gesprekken, maar benadrukt dat het de balans logischerwijs pas zal opmaken ná de ontgroeningsperiode. Schothorst blijft vastberaden: “We gaan binnenkort evalueren hoe de eerste weken van het nieuwe studiejaar zijn verlopen. Het is belangrijk om de relatie weer op te bouwen en het vertrouwen terug te winnen.” Het blijft voorlopig de vraag of en op welke termijn dit zal gebeuren.