Het Kralingse Bos met daarboven een bewolkte hemel is de achtergrond van het Skyline Festival, een feest dat overdag gehouden wordt voor de eerstejaars. Hier zitten een aantal leden van Groep 228 in het gras waar ze contact maken met andere groepen, terwijl de dj’s housemuziek over de eerstejaars heen laten schallen. Naast muziek is er op het festival ook een gigantisch opblaasbaar Twister-spel en een mechanische creditcard… Deze creditcard werkt net als een mechanische stier, maar is gesponsord door de Rabobank. Valentin Marchon, die schijnbaar een van de langste mensen op de campus is volgens de verslaggevende Ferayed Hok, maakt een wilde rit op de mechanische creditcard.

“Ik heb geen gevoel meer in mijn armen,” geeft Marchon achteraf toe.

IMG_0398
Valentin Marchon rijdt op een mechanische creditcard…

Van ongemakkelijk naar ontspannen

Als je ziet hoe de nieuwe eerstejaars IBA-studenten met hun hoofd meebewegen op de muziek en ontspannen met elkaar kletsen, is het duidelijk zichtbaar dat ze zich sociaal enorm hebben ontwikkeld gedurende de afgelopen vier dagen. De ongemakkelijke sfeer was duidelijk voelbaar op de eerste dag. Op Dag 4 zie je er niets meer van terug.

“Aan het begin van de week is het een beetje lastig omdat je geconfronteerd wordt met een compleet nieuwe situatie en een hoop nieuwe mensen, maar binnen een paar uur voelt al dat kletsen al heel natuurlijk,” zegt Sabine Grond. “Ik denk dat de gidsen hierin een groot verschil hebben gemaakt. Ze voelen ook niet echt aan als gidsen; meer als vrienden en zo behandelen ze ons ook.”

Mede-eerstejaars Malin Holm denkt er hetzelfde over:

“Ik denk dat de hele ervaring zonder de aanwezigheid van Mo en Máté lang niet zo leuk zou zijn geweest,” blikt Holm terug. “Zij volgden niet koste wat kost het vaste programma en dat vond ik prettig. We hebben deze week als groep gewoon gedaan waar we zelf het meeste zin in hadden.”

Nachtelijke overpeinzingen

De groep laat de Night of Songs links liggen en gaat naar een huisfeest voor een laatste legendarische nacht samen. Met een drankje in de hand en een prachtig uitzicht over de Blaak, kijken gidsen Morad Farag en Mátê Pocs terug op de afgelopen week.

IMG_0443-1
Gidsen Morad Farag and Máté Pocs hebben elkaar leren kennen tijdens de Eurekaweek vorig jaar. Beeld door: Anna Mazur

“Deze Eurekaweek was geweldig,” zegt Farag. “Als je er over nadenkt, begon het allemaal vorig jaar toen ik Máte leerde kennen tijdens onze eerste Eurekaweek. Wij hadden goede gidsen en daarom wilden we zelf ook gids worden. Vervolgens begon deze Eurekaweek en bleken we een groep vol geweldige eerstejaars te hebben. Ik hoop alleen maar dat we ze net zo’n leuke tijd hebben kunnen bezorgen als wij vorig jaar hebben gehad.”

“Onze gidsen van vorig jaar lieten onze groep zelf kiezen wat we elke dag wilden doen en zo hebben wij het dit jaar ook aangepakt,” voegt Pocs hieraan toe. “Ik denk dat dit voor iedereen goed werkt; het houdt de sfeer ontspannen. En ik weet zeker dat een aantal mensen uit deze groep volgend jaar ook gids willen worden, net zoals wij dat vorig jaar hadden.”