canvas-telefoon-hand

Meer over Canvas

Blackboard is dood, leve Canvas

Met Canvas belooft de universiteit een leeromgeving waarin studenten zich net zo thuis…

Bij de bachelorscriptie van Psychologie werd al geëxperimenteerd met Canvas, maar dat leidde bij een anonieme begeleider tot zoveel frustraties dat hij of zij zich wendde tot de digitale uitlaatklep EUR Confessions.

De begeleider kon de opdrachten van studenten nergens vinden. “De bachelorthesis van Psychologie verhuist vandaag weer naar Psyweb omdat ‘de studenten Canvas niet snapten’. How about the supervisors? Ik moest als begeleider toch echt meer dan dertig minuten zoeken voor ik überhaupt iets vond dat ik na kon kijken”, valt te lezen op de facebookpagina. Een facebookpost eerder gaat ook al over Canvas. ‘Studenten: wij haten Canvas’ staat er.

eur-confessions1
De facebookpost op EUR Confessions.

Zoeken naar informatie

Wat ging er mis bij Psychologie? Een van de studenten die moeite had met Canvas is psychologiestudent Öznur Senyurt. “Wat ik vervelend vond, was vooral het feit dat we midden in het jaar opeens moesten switchen naar Canvas”, vertelt ze aan EM.

“En alleen voor het laatste blok, waarin we onze bachelorscriptie moeten schrijven. Dan ben je jarenlang wat anders gewend en dan schakelen ze opeens over naar een ander systeem. Canvas vind ik erg onduidelijk in tegenstelling tot Psyweb (het huidige X-Web bij Psychologie, ES) Misschien ook omdat we er even aan moeten wennen, natuurlijk.” Volgens Senyurt moest ze bij Canvas veel meer zoeken naar informatie en ziet alles er complexer uit.

Finetunen

Volgens onderwijsdirecteur Guus Smeets van Psychologie zijn veel studenten ook al vóór hun bachelorscriptie geconfronteerd met Canvas. “Als pilot is er bij een aantal vakken er al mee gewerkt en dat is over het algemeen overal goed verlopen.” Smeets zegt dat het experiment met Canvas niet is stopgezet, zoals de Facebookpost suggereert. “We hebben twee blokken van vijf weken voor de scripties. In het eerste blok hebben we Canvas geprobeerd. Daarna hadden we genoeg geleerd en zijn we teruggeschakeld naar Psyweb.”

Smeets geeft toe dat het webteam van Psychologie Canvas nog verder moet ‘finetunen’ voordat het systeem in september helemaal klaar is voor het grote werk. “Dat was ook het doel van deze pilot, ontdekken waar de knelpunten nog liggen. Het liep nu bij de bachelorscriptie net iets minder goed dan gehoopt. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat het lastig is om te zien wanneer de deadlines zijn. Dat moet duidelijker. Dan kun je beter nu terugschakelen, juist om studenten niet onnodig te frustreren.”

“Dat studenten en docenten moeten wennen snap ik goed. Ons webteam heeft de invoering van Canvas buitengewoon zorgvuldig voorbereid. Met vragen kunnen docenten 24 uur per dag terecht bij het webteam. Canvas gaat er komen en het zal echt een flinke stap voorwaarts zijn”, aldus Smeets.