Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur, lichtte het motto toe: “De EUR is altijd betrokken geweest bij de ontwikkeling van de stad en de maatschappij. Ook in dit 21e lustrumjaar willen we een verband leggen tussen wetenschappelijk onderwijs en het ‘echte leven’ in Rotterdam.”

Voor iedereen

De viering van het 105-jarig bestaan wordt inspirerend, eigentijds en innovatief, maar ook feestelijk, aldus de organisatie. “Het start bij de opening van het Academisch Jaar. Op 3 september gaan we onder andere een dansspektakel houden bij de Laurenskerk, want we willen niet dat dit grote feest de Rotterdammers in de binnenstad ontgaat”, zegt Fred Balvert, de projectleider van het 21e lustrum, enthousiast.

De EUR organiseert daarnaast een reeks lezingen en seminars, zowel op de universiteit als in de stad. Zo vindt op 28 en 29 september wetenschapsfestival Science Hotel/Science Open plaats in hotel Nhow en op de campus. “Dit evenement is bedoeld als een dialoog tussen de wetenschappers en het algemene publiek. Daarom zit het programma vol met interactieve workshops en interessante discussies”, voegt Balvert toe.

Kristel Baele: “We willen terug naar onze wortels, de EUR is geboren vanuit het gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met dit lustrum willen we een betekenisvolle impact hebben op de samenleving en de stad.”

Dies Natalis

Het jubileum van de EUR valt op 8 november. De voorganger van de EUR, de Nederlandsche Handels-Hoogeschool, is in 1913 opgericht en 105 jaar later viert de universiteit de Dies Natalis in de aula. Traditiegetrouw verzorgt de rector magnificus daar de Dies-rede en worden er eredoctoraten uitgereikt. Het precieze programma voor 8 november wordt nog bekend gemaakt.