Ik gooide de frisbee een tijdje over met een nieuwe speler die na het starten van zijn stage in Rotterdam lid is geworden van het team. Er komt veel meer bij frisbeeën kijken dan de standaard backhandworp die de meeste onervaren spelers wel kennen. Forehands, backhands en hammers zijn slechts drie van de technieken die worden gebruikt. Ik was blij dat het spiergeheugen dat ik een paar jaar geleden heb opgebouwd, nog niet volledig was verdwenen.

De training begon om ongeveer 19.15 uur met een normale warming-up en ging daarna door met specifieke oefeningen voor gooien en vangen. Er waren ongeveer twintig mensen aanwezig.

Bedrijfskundestudent Byron Dolon doet regelmatig mee met studentsportteams op en om de campus. In deze aflevering gooit Byron frisbees met de jongens van het Ultimate Rotterdam frisbeeteam, een ‘gewone’ vereniging, maar met een hoog percentage studentleden.

Snelle passes

De training eindigde met vijf-tegen-vijf-oefenwedstrijden. Bij Ultimate Frisbee-wedstrijden worden er veel sprintjes over het veld getrokken en ik heb mijn cardio voor deze maand nu wel gehad. Punten scoren doe je tijdens een Ultimate Frisbee-spel wanneer een speler een frisbee vangt in één van de endzones, net zoals bij rugby of American football, maar het is ingewikkelder, omdat je de endzone niet zomaar binnen mag rennen met de schijf in je hand.

Promovendus James Grayot, een van de oudere leden van de club, zei: “Iemand moet even een lay-out doen voor de camera.” Een lay-out is een duik naar de schijf om die te pakken voordat hij de grond raakt. We hebben daar geen foto van kunnen maken, maar er waren genoeg snelle passes en verre worpen die punten opleverden.

ultimate-frisbee-byron-foto-joshua-kruter-3
Verslaggever Byron Dolon probeert tussen twee tegenstanders een frisbee te vangen. Beeld door: Joshua Kruter

Frisbee voor iedereen

Het Ultimate Rotterdam-team is het voornaamste frisbeeteam in Rotterdam. Een paar jaar geleden verhuisden voormalige spelers van andere clubs uit Nederland naar Rotterdam en richtten daar een team op. De club is sindsdien gegroeid en bestaat nu uit ongeveer dertig leden.

Sommige leden zijn studenten van Erasmus Universiteit en anderen komen uit Delft, Den Haag en zelfs Amsterdam. Ongeveer één derde van het team bestaat uit studenten. De club in Rotterdam heeft in tegenstelling tot andere Ultimate Frisbee-teams veel internationale leden, met in ieder geval twaalf verschillende nationaliteiten. Een van de nieuwe leden van de Rotterdamse club is al een ervaren Ultimate-speler, maar ook een student uit Italië die net naar Rotterdam is verhuisd.

Right to Play

De kerngroep bestaat uit tien tot vijftien spelers die regelmatig naar trainingen komen en die ook het wedstrijdteam vormen. Ze doen mee aan binnen- en buitenwedstrijden, die beide een iets andere speelstijl hebben.

Aan het begin van het jaar nemen een of twee van deze doorgewinterde spelers een groep nieuwe leden mee naar het ‘Right to Play’-toernooi. Daar zijn de wedstrijden speciaal opgezet voor mensen die pas spelen. Een fantastische manier om niet alleen ervaring op te doen, maar ook om kennis te maken met de ‘spirit of the game’, de eerlijke houding die bij alle Ultimate Frisbee-wedstrijden ter wereld van spelers wordt verwacht.

Een hartelijke groep

Het team is iets minder hypercompetitief dan andere Ultimate-clubs in Nederland. Veel oudere leden nemen er genoegen mee anderen te helpen hun basisvaardigheden te verbeteren. Deepak, een van de oudste leden van de groep die een aantal van de oefeningen begeleidde, schreeuwde zowel de nieuwe als oude spelers constant bemoedigend toe terwijl ze bezig waren met het gooien en vangen van frisbees. De spelers hebben verschillende ervaringsniveaus. Sommigen zijn nog bezig de basistechnieken onder de knie te krijgen en anderen hebben kennis over specifieke aanvallende en verdedigende technieken en de terminologie van de sport.

Op dagen waarop de zon schijnt en het niet te fris of winderig is, spreken een aantal leden van de club af in het park of gaan ze barbecueën bij iemand thuis. Veel van de clubleden kennen elkaar al jaren, dus zien ze elkaar niet alleen op het veld, maar spreken ook tijdens een vrij weekend met elkaar af om af en toe een frisbeetje te gooien.

Spirit of the game

ultimate-frisbee-byron-foto-joshua-kruter-2
Beeld door: Joshua Kruter

Veel wedstrijden hebben geen scheidsrechter en daarom moeten beide teams zich eerlijk gedragen en verantwoordelijkheid nemen. De sport wordt wereldwijd steeds populairder, vooral vanwege de ‘spirit of the game’ die bij de sport hoort. Ik heb Ultimate Frisbee nu in vijf verschillende landen gespeeld, gewoon voor de lol en als onderdeel van wedstrijdteams. Ik heb zowel in het buitenland als bij het Ultimate Rotterdam-team gezien dat doorgewinterde spelers altijd bereid zijn anderen te helpen groeien.