De ‘Battle by Blaak’ werd georganiseerd door Erasmus University College (EUC) en de University College Student Representatives of the Netherlands (UCSRN). Het jaarlijks terugkerende UCSRN-toernooi wordt nu al een paar jaar gehouden en is een van de belangrijkste evenementen die de university colleges van Nederland bijeenbrengt.

Voor velen een nieuwe ervaring

Dit jaar wordt het UCSRN-toernooi voor het eerst georganiseerd in Rotterdam en was het ook de eerste keer dat een openbare buitenruimte werd gebruikt. Het UCSRN-team moest een vergunning aanvragen om het Markthalplein te mogen gebruiken, waarop wel 10 hele weken moest worden gewacht. De verschillende evenementen vonden plaats langs de Binnenrotte, op de EUC-campus en in het Erasmus Sportcentrum.

euc-ucsrn-university-college-sport-2018-basketbal-foto-joshua-kruter-3

Een nieuwe toevoeging dit jaar waren de eSports-evenementen. Dit waren spellen als FIFA, League of Legends, Super Smash Bros, Melee en nog veel meer. Studenten zijn gek op videospellen en veel deelnemers van alle university colleges hadden zich voor dit onderdeel ingeschreven.

Honderden deelnemers en toeschouwers

Het deelnemersaantal lag dit jaar rond de 800 en daarnaast waren er ongeveer 250 toeschouwers. Dit was bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat vorig jaar het UCSRN-toernooi bijwoonde. Voor het evenement waren mensen uitgedost in gekleurde truien van de verschillende university colleges, tijgerkostuums en Pikachu-pakken.

Aan de populairdere onderdelen, zoals voetbal, deden veel mensen mee, terwijl andere evenementen als koken en schilderen slechts een handvol deelnemers trokken. De deelnemers bestonden uit ervaren en beginnende spelers. Leiden University College heeft bijvoorbeeld veel sportteams die regelmatig trainen en meedoen aan competities, terwijl de andere university colleges moeite hadden om genoeg deelnemers te verzamelen.

Alles draait natuurlijk om lol maken. Het university college dat bij alle evenementen de meeste punten heeft gescoord, is de winnaar. Je kan al een punt scoren door iemand te laten deelnemen.

euc-ucsrn-university-college-sport-2018-fifa-foto-joshua-kruter-5

Toewijding

’s Ochtends en ‘s middags stroomde het van de regen, maar de sporters die buiten op het Markthalplein aan het spelen waren, lieten zich daar niet door uit het veld slaan. Het basketbaltoernooi werd bijna afgelast omdat het terrein te glad was geworden en de voetbalvelden – van kunstgras – waren volledig doorweekt, maar de meeste mensen wuifden dit weg toen we ze ernaar vroegen.

Bij Erasmus Sport zagen vooral de volleybalspelers er gespannen uit. Bij elke punt galmde gejuich door de hal en de teams gingen aan het eind van het spel op een rij staan om elkaar een high five te geven. Schakers en toeschouwers op de EUC-campus hadden diepe fronsen van de concentratie en maanden luidruchtige voorbijgangers af en toe tot stilte.

Het publiek bij de improvisatie-evenementen gierde van het lachen om de tweetallen die optraden. Bij de debatten heerste een wat serieuzere sfeer waarbij de juryleden de argumenten en vragen van beide teams in overweging namen.

De laatste onderdelen van het toernooi waren een vurige Battle of the Bands, danswedstrijden, bierdrinkwedstrijden en een afterparty in Café ’t Fust. De studenten van de university colleges uit alle hoeken van het land kwamen aan het einde van de dag voor de laatste keer bijeen om te zingen, te dansen en te drinken. Een passende afsluiting van een competitieve dag!

euc-ucsrn-university-college-sport-2018-volleybal-foto-joshua-kruter-1