Dennis Lin van het Aziatische streetfoodzaakje Sohmi was dinsdagochtend de zaak aan het openen toen hij geschreeuw hoorde. “Eerst wist ik niet wat er aan de hand was, maar toen kwam er een medewerker van de Satébar aan, die zei dat het ging om een studente.” Die studente zat daar volgens Lin in haar eentje video’s te kijken op haar telefoon toen ze de aanval kreeg.

ambulance-campus-foodcourt-epilepsieaanval-medisch-ehbo1
De ambulance hoefde uiteindelijk niemand te vervoeren. Beeld door: Elmer Smaling

Özcan Özemir van kebabzaak Has zag het tegelijkertijd gebeuren. “Ze werd helemaal paars, ze was aan het stikken. Ik dacht dat ze een hartaanval had.” Verschillende medewerkers van de Foodcourt, waaronder Özemir en Lin, renden op de studente af om haar te helpen. “Ik vermoedde eerst dat ze haar tong had ingeslikt”, vertelt Özemir. “Dat heb ik weleens gezien tijdens een voetbalwedstrijd.” Dat was niet het geval: ze bleek te stikken in haar eigen slijm. Samen met Lin duwde hij het meisje op haar zij, met haar hoofd naar beneden. Dat hielp. Het slijm kwam weer naar buiten. Andere aanwezigen belden ondertussen de beveiliging en 112.

Heftig

Toegesnelde bedrijfshulpverleners van de universiteit wisten de studente te stabiliseren. Ze hoefde uiteindelijk niet naar het ziekenhuis: haar vader kwam haar ophalen. “Het was echt een heftige ervaring. Wij zijn blij voor haar dat het goed is gekomen. Had ze hier in haar eentje gezeten, dan was ze er geweest”, vreest Özemir.

Het is ook een wijze les voor de medewerkers van het Foodcourt. “Ik ga met mijn werkgever praten over een ehbo-cursus. Nu moeten we vertrouwen op de bedrijfshulpverleners van de universiteit, maar die zijn te ver weg. Ik wist nauwelijks wat ik moest doen. Gelukkig ging het goed, maar het kon wel sneller”, besluit de Has-medewerker.

Wil je weten wat je moet doen als iemand in jouw omgeving een epilepsieaanval krijgt? Lees Eerste Hulp bij Epilepsieaanvallen van de Epilepsievereniging.