Gewoonlijk stapt Tim van Doorne (20) zonder schroom op de fiets richting de universiteit, maar omdat het vandaag de hele dag regent, is hij bij Oosterflank de metro ingestapt. “Met de fiets ben ik eigenlijk sneller dan met openbaar vervoer. Ik doe er een half uur over, net zo lang als iemand die in Blijdorp woont.”

Economie, Rechten en Filosofie

Tim-van-Doorne-1

Tim doet het mr.drs.-programma voor economie en recht, waarbij je in zes jaar een dubbele bachelor en master haalt. Alsof dat niet ambitieus genoeg is, doet hij nu ook nog het Double Degree-programma met filosofie. “Op de middelbare school had ik een leraar godsdienst, die in de pauze een crash course filosofie gaf. Zelf had hij natuurkunde, biologie, theologie én filosofie gestudeerd; lesgeven was zijn roeping. Er wordt nog wel eens laatdunkend over het leraarschap gedaan. Mijn docent bewees wel dat dit onterecht is.”

Toch heeft hij nooit overwogen om filosofie als eerste studie te gaan doen. “Dat zag ik niet als een optie. Maar aan filosofie als hobby kom ik ook niet toe. Als je studeert heb je geen zin in zware kost in je vrije tijd, dus het boek van filosoof Ger Groot kreeg ik maar niet uit.” Hij besloot dat ‘formaliseren’ de enige manier was om bezig te blijven met wijsbegeerte. “En uiteindelijk kom je in een gesprek met anderen toch tot interessantere inzichten dan van alleen lezen.”

Tunnelvisie

Ondertussen zijn we al kletsend prompt vergeten uit te stappen bij de halte waar zijn fiets staat. Dus verlaten we de metro een halte verder, bij Rotterdam Alexander, waar we de regen ontvluchtend het interview voorzetten onder het genot van een kop koffie bij Café Wilskracht.

Het mr.drs.-programma bevalt goed, vertelt Tim, terwijl hij mij zijn koekje aanbiedt. “Dat komt mede door mijn studiegenoten. Die zijn toch allemaal redelijk ambitieus en slim, dat werkt motiverend voor mij.” Hij laat zich niet verleiden tot uitspraken over wat hij na zijn studie wil doen; dat acht hij weinig zinvol. “Ik heb de neiging om serieus te zijn, dus door zo’n langetermijndoel te formuleren ontstaat dan al snel tunnelvisie. Ik houd alles liever nog even open.”

Tim-van-Doorne-3

Wel weet hij al een tijdje dat hij voor langere tijd in een niet-westers land wil wonen. In september gaat hij daarom voor vijf maanden op uitwisseling naar China. “Daar geef ik liever mijn geld aan uit dan aan een studentenkamer. Maar ik sluit niet uit dat ik op termijn in Rotterdam ga wonen. Al wordt er nu goed voor mij gezorgd: als ik straks thuiskom, staat het eten al klaar.”

“Waarschijnlijk wordt het nasi of bami, want gisteren aten we pannenkoeken”, vermoedt Tim, terwijl hij naar zijn fiets loopt. Daar komt de volgende metro alweer aan, dus hij steekt snel over, om de slagbomen voor te zijn. Een laatste zwaai, en Tim fietst naar huis. Daar staat inderdaad de bami klaar, blijkt achteraf.

Woon je ook thuis buiten Rotterdam, dan wil ik graag met je mee! Mail naar [email protected]