Klappe laat telefonisch weten het ‘superleuk’ te vinden dat hij gewonnen heeft. “Nou hoop ik dat die studenten ook daadwerkelijk op de PvdA gaan stemmen.” Zelf erkent hij ook dat er niet veel hoop is dat hij de raad haalt (de PvdA staat in de laatste peiling op vier zetels, hij hoopt nog op zeven), maar mogelijk wordt hij toch politiek actief: hij is één van de acht kandidaten voor de vijf zetels in de wijkraad Hillesluis. “En ik ben daar de enige linkse kandidaat, dus ik denk dat ik een goede kans maak.”

tabel-uitslag-De-Slimste-Stem
De volledige uitslag van De Slimste Stem.

In De Slimste Stem konden deelnemers 22 keer kiezen tussen de stellingen (of foto’s) van twee studentpolitici over een bepaald thema. In totaal deden negen EUR-studenten mee, die voor verschillende politieke partijen op de lijst staan. Van de 682 kregen 166 deelnemers het advies om op Klappe te stemmen.

Christel Monrooij van de Christenunie/SGP deed het ook goed: zij rolde er bij 120 deelnemers uit als beste match. En een eervolle vermelding voor Ryan, die namens de lokale partij Echt voor Ridderkerk 108 adviezen scoorde. Leon Graveland van het CDA in Rotterdam bereikte het minste aantal potentiële kiezers: slechts 27 keer.

'Rotterdammers zijn vrij'

De populairste stelling was ook van winnaar Lars Klappe. Zijn stelling op gebied van integratie was: “Rotterdammers zijn vrij en iedereen mag meedoen. Mensen die anderen hun vrijheid in de samenleving niet gunnen, pakken we aan.” Die stelling kreeg 588 stemmen, daartegenover stond de stelling van PVV’er Vincent Bosch: “Nederland is vol: de grenzen moeten dicht; assimileren wie er nu binnen is.” Die stelling was minder populair en kreeg slechts 94 stemmen.

Aan De Slimste Stem deden in totaal negen studentpolitici mee: Christel Monrooij (Christenunie/SGP, 2), Vincent Bosch (PVV Tholen, 1), Lars Klappe (PvdA, 11), Elene Walgenbach (D66, 4), Burak Yildiz (SP, 6), Justin Bor (Groenlinks, 25), Leon Graveland (CDA, 14), Shelley Wilson (VVD, 24) en Ryan Ensign (Echt voor Ridderkerk, 9).