De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de sleepwet, wordt vaak voorgesteld als een keuze tussen privacy en het opsporen van terroristen. Maar volgens promovendus cybersecurity Bernold Nieuwesteeg is dat een valse tegenstelling.

Bron: youtu.be

Op 21 maart staan niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Ook het raadgevend referendum over de Wiv, ook wel de ‘sleepwet’ genoemd, is onderwerp in het stemhokje. In Studio Erasmus vertelt Bernold Nieuwesteeg, die promoveert op cybersecurity aan de Erasmus School of Law, wat de wet inhoudt en welke bezwaren hij heeft.

Meer hooi

“Het is eigenlijk gewoon een domme wet”, zegt Nieuwesteeg. “Terroristen opsporen is als een speld in een hooiberg zoeken. En wat deze wet doet, is meer hooi op de hooiberg gooien”, legt hij uit. “Het wordt alleen maar moeilijker om die speld te vinden.” Door de bevoegdheden te verruimen en bijvoorbeeld een hele straat of wijk af te tappen, verzamelen de inlichtingendiensten immers veel meer data.

De keuze tussen privacy en het opsporen van terroristen is volgens Nieuwesteeg dan ook een valse tegenstelling, omdat we ons eerst zouden moeten afvragen of de wet wel doelmatig is. “Natuurlijk speelt de privacydiscussie een rol, maar eerst moeten vaststellen of deze wet voordelen heeft.”

Bekijk het hele interview met Bernold Nieuwesteeg en andere gesprekken uit Studio Erasmus hier.

Meer weten? AIVD-directeur Rob Bertholee geeft maandag een lezing in het Erasmus Paviljoen

AIVD en de sleepwet

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor wetgeving over bijvoorbeeld…