De theedrinkers

“Studenten pedagogische wetenschappen drinken alleen maar muntthee!” flapte een psychologiestudent eruit binnen de muren van Cedo Nulli, de studentenvereniging van de faculteit sociale wetenschappen die zich bovenin het Mandeville-gebouw bevindt. “Echt waar. Ze hebben allemaal, hoe zeg je dat, moederinstincten en ze bieden je altijd wat te drinken aan als je met ze afspreekt. Maar dan krijg je alleen muntthee als optie. Ik weet niet wat ze tegen koffie hebben.”

“Dat is niet waar,” zei een student pedagogische wetenschappen die aan de andere kant van de tafel zat. “We drinken ook andere dingen dan muntthee.”

Terwijl ze dat zei, liep er een tweede student pedagogische wetenschappen binnen met in de ene hand een paar mokken en in de andere hand theezakjes.

The vegetarians

“Soms hebben we les met de MISOC-studenten en ik zweer dat ze allemaal vegetariër zijn,” zei een student bestuurskunde terwijl hij de ESSB-werkplek uit schuifelde. Hij bedoelde degenen die Management of International Social Challenges studeren. “Dat is niet erg, maar het is wel typisch MISOC. Past bij dat hele idee van dat ze de wereld moeten redden.”

Zijn alle ESSB-stereotypen gebaseerd op een voorkeur voor bepaald eten en drinken?

De luilakken

“Ik wil wel even zeggen dat ik mijn vertrouwen in de mensheid altijd een beetje kwijtraak als ik in hetzelfde lokaal zit als de studenten bestuurskunde,” zei een MISOC-student, die zich er zeker van bewust was dat haar uitspraak anoniem zou blijven. “Ze hangen een beetje rond in de klas en kijken hoe wij al het werk doen. Na de les denk ik altijd, geen wonder dat alles zo langzaam gaat in de publieke sector.”

Is het misschien zo dat de doorsnee student bestuurskunde een beetje, hoe zeg je dat, lui is?

“Ja, ik denk dat dat wel klopt,” gaf een student toe die een dubbele major bestuurskunde en psychologie doet. “De psychologiestudenten lezen gigantisch veel en proberen alles vanuit elke hoek te analyseren, maar de studenten bestuurskunde vinden een samenvatting van jaren geleden goed genoeg.”

De non-conformisten

Laten we namens de psychologiestudenten het stomste idee dat mensen over hen hebben de wereld uit helpen: psychologiestudenten kunnen geen gedachten lezen. Maar wat volgens hun medestudenten wel zo is, is dat ze de alto’s van ESSB zijn.

“Meisjes die psychologie studeren, kleden zich op een manier die je anti-H&M zou kunnen noemen”, zei een sociologiestudent tegen EM terwijl ze naar een studente wees met hoge zwarte laarzen een neuspiercing. “Ik vind haar een typisch voorbeeld van een psychologiestudent. Het valt me op dat die stijl veel vaker voorkomt bij die opleiding dan in de andere.”

De psychologiestudenten wilden maar wat graag hun non-conformiteit bevestigen.

“Ik denk dat de meesten van ons wel wat anders zijn wat betreft persoonlijkheid en stijl,” zei een derdejaars psychologiestudent. “Zet mijn naam hier niet onder, maar ik denk dat we anders zijn omdat we allemaal diep van binnen een beetje emotioneel gestoord zijn. Dat verklaart denk ik waarom psychologiestudenten zo veel rookpauzes houden op een dag.”

De betweters

Terwijl de meeste opleidingen binnen ESSB duidelijke stereotypen hadden, waren de sociologen wat lastiger te omschrijven. Een psychologiestudent had er het volgende over te zeggen.

“Sociologiestudenten geven je altijd een preek als ze denken iets beter te weten dan jij,” zei ze op geïrriteerde toon.

EM probeerde de waarheid van deze uitspraak te achterhalen bij een sociologiestudent, en als antwoord ontvingen we een preek over het probleem van stereotypen. Misschien had de sociologiestudent gelijk.

Lees één reactie