23
Beeld door: Aysha Gasanova

En geef ze eens ongelijk, want het eerste optreden van de avond dringt gelijk snoeihard je comfortzone binnen. Het duo O, Kutjes, gehuld in schooluniformen met weinig verhullende plooirokjes, blijkt minder onschuldig dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Want wanneer de eerste elektronische tonen door de woonkamer schallen, bespelen de dames het ietwat verdwaasde publiek met hun geschud, geduw en getrek. Ze maken dankbaar gebruik van de verwarring die vervolgens ontstaat. Bijna niemand in de krappe ruimte wordt gespaard: de één wordt tegen de muur gedrukt, de ander wordt vriendelijk verzocht de volumineuze achterkant van het plooirokje te kussen. En dit alles terwijl O, Kutjes teksten schreeuwt als: “Oh nee het hoeft niet zacht, ik moet mijn lesje leren!”

54
Beeld door: Aysha Gasanova

Wanneer de show ten einde loopt, en iedereen letterlijk alle hoeken van de kamer heeft gezien, vragen de meiden om geld. De toehoorders begrijpen het even niet: er was toch al het equivalent van zes biertjes betaald voor het festivalkaartje? Uiteindelijk laat gastheer Nick zich overtuigen en zwaait met een briefje van vijf. Dat blijkt genoeg, want de O, Kutjes trekken hun roze stringetjes onder hun plooirokjes vandaan, om ze vervolgens over het hoofd van de beduusde gastheer te trekken.

Sekspraat met Eva en een Adamskostuum

Tijd om bij te komen is er niet. In een volgende studentenkamer wacht namelijk de act van de tweede ronde. “Ik moet denken aan een slet, die geen gelijke kent in bed!” De oren van de studenten, nauwelijks bekomen van de vrieskou, gloeien opnieuw rood op. In de studentenkamer aan de ‘s-Gravendijkwal nemen Rob en Eva van Firma Vruchtvlees hun publiek mee op ‘een reis waarover weinig gesproken wordt’.

Wat volgt is een aaneenschakeling van voordrachten uit ‘ondeugende’ literatuur, humoristische sketches en wist-je-datjes over seks. Het minicollege leert ons dat de eerste pornofilm, die zo’n zeven minuten duurt, al in 1896 werd gemaakt, seks je studieprestaties bevordert, en dat het enige nadeel van seks op het strand is dat je jongeheer ‘een kroket’ kan worden.

71
Beeld door: Aysha Gasanova

We moeten veel meer praten over seks, zo betogen de theatermakers in adamskostuum (met een rits van nek tot bil). En waar het getrek van O, Kutjes veel studenten liet verstarren, blijken ze bij Firma Vruchtvlees opvallend meegaand. Het komt zelfs zo ver dat alle aanwezige studenten, een stuk of vijftien, hand-in-hand in een kringetje gaan zitten, waarna Rob deze handreiking met dikke klodders glijmiddel bezegelt.

Paula Alvala danst met haar spiegelbeeld

Van schuren in plooirokjes zonder onderbroek tot een erotische reis die eindigt met een glibberige vuist: het zou helemaal niet zo gek zijn om dan in de derde studentenkamer een act aan te treffen die zichzelf écht volledig blootgeeft. En dat blijkt ook zo te zijn. Er wordt echter geen enkel kledingstuk voor uitgetrokken noch over ruwe vrijpartijen gefantaseerd.

Terwijl de Braziliaanse acrobate Paula Alvala zichzelf opmaakt in de grote spiegel die midden in de kamer staat, leest iemand uit het publiek een door haar geschreven tekst voor. “The case is that I can’t experience an orgasm, looking at someone else’s eyes”, klinkt het terwijl Paula in de spiegel staart. Tijdens het daaropvolgende intermezzo, een opname van een popcornmachine die op de tegeltjes van de keuken wordt geprojecteerd, zorgt de volgende seksuele openbaring voor een ongemakkelijke stilte. Die stilte wordt verbroken wanneer een uit het raam turende student een meisje opmerkt dat op het trapveldje naast het studentenhuis aan het dansen is.

91
Beeld door: Aysha Gasanova

Het is Paula die, terwijl iedereen nog aan het peinzen was over haar zelfreflectie, stilletjes naar buiten is geslopen. In een witte jurk dartelt ze over het beton. Ze hangt ondersteboven aan een stalen goaltje, legt haar nek in haar benen, en haar benen in haar nek. De studenten drommen samen voor het raam en drukken hun neuzen tegen het dubbelglas. Ze zijn vanuit de warme, veilige studentenkamer getuige van Paula die zichzelf openbaart op een koude februarinacht.

Stukafest 2018 prikkelt, kietelt en verleidt. En nu is het de beurt aan de student.