Voor één avondje waren een paar studentenkamers het podium voor aanstormende talenten in de muziek, de poëzie en het theater. Tijdens het jaarlijkse Stukafest op donderdagavond, maakten studenten een nachtelijk rondje langs twaalf verschillende artiesten.

Vakantieliefde

De charmante Vlaamse ‘Nele Needs a Holiday’ pakt haar twintig toehoorders direct in met haar liedjes over pech in de liefde. Op leren laarsjes danst ze met een ukelele tussen de studenten door. “Luister niet naar mij, verliefd zijn is super”, drukt Nele ons op het hart terwijl ze haar eigen hart uitstort.

Wanneer een akkoord op haar ukelele even niet wil lukken, merkt ze uw EM-correspondent direct op. “Nu gaat hij zeker schrijven dat het niet altijd even best was.” In een poging Nele te slim af te zijn, zeg ik ‘alleen haar telefoonnummer te willen noteren’. Nele zingt direct een telefoonnummer toe, dat helaas van haar manager Jef blijkt te zijn. Nele vindt vanavond niet alleen haar vakantiebestemming, maar maakt haar toehoorders met humor en charme ook een beetje verliefd.

Gelegenheidsorkestje

Bij binnenkomst wijst de Duitse percussionist Ulas Aksunger zijn publiek direct een plek toe in zijn gelegenheidsorkestje. Als een dirigent leidt Ulas zijn muzikanten, terwijl hij zijn dirigeerstokje ook als drumstokje gebruikt. Terwijl zijn gasten en huisgenoten trommelen en klappen, danst gastheer Sjoerd in de hoek van zijn studentenkamer ongegeneerd op de  muziek. “Niet per se omdat het zo goed is, maar het gevoel is heerlijk.”

Architect van de toekomst

Naast de geur van loempia’s en wiet, komen bij het optreden van Melanin Kris muziek en storytelling samen. In een donkere studentenkamer boven het Chinese restaurant ‘De Lange Muur’ aan de West-Kruiskade, maakt het publiek kennis met deze ‘architect van de toekomst’. De wijze waarop is erg bijzonder, samen met de aanwezige studenten bekijkt Kris zijn eigen videoclip.

Gelukkig treedt hij ook live op. Met zijn MacBook op schoot, schopt hij met zijn ‘afro-futurisme’ tegen menig heilig huisje. “Hij doet geheel zijn eigen ding”, fluistert studente Jet ons toe na het tweede nummer. Diepe bastonen worden overstemd door verzen waarin de architect zijn plannen voor de toekomst schetst. Aan het einde van de avond weten de luisteraars weinig over zijn toekomstvisie, maar hopelijk is die net zo opgewekt als Kris zelf.

Bij de afterparty in Rotown komt er aan een mooie avond een eind. Artiesten, publiek en organisatie vinden elkaar op de dansvloer, na een avond waarin nog maar eens duidelijk werd dat er in een studentenkamer prima te feesten valt.