De Zwitserse wetenschapper, die van 2007 tot 2009 gasthoogleraar was in Rotterdam, werd eind vorig jaar beticht van de verkrachtingen. Dat gebeurde als onderdeel van de Franse versie van de #metoo-campagne: #balancetonporc, oftewel ‘Verlink je varken’. De Franse schrijfster Henda Ayari zou in 2012 door Ramadan verkracht zijn in een hotel in Parijs. Vlak nadat zij ermee naar buiten kwam, meldde nog een tweede vrouw zich bij de politie. Zij zou in 2009 verkracht zijn in een hotel in Lyon.

Daarnaast zou Ramadan volgens een  Zwitserse krant in de jaren 80 en 90 minderjarige meisjes seksueel hebben geïntimideerd. In die tijd was hij leraar op een middelbare school.

Tijdelijk verlof

Ramadan ontkent de beschuldigingen.Hij heeft inmiddels wel tijdelijk verlof genomen van zijn positie aan de universiteit van Oxford. Ondertussen beschuldigt hij Ayari van laster.

De islamoloog was van 2007 tot 2009 gasthoogleraar bij de Erasmus Universiteit en tegelijkertijd integratieadviseur van de gemeente Rotterdam. In 2009 wordt hij door beide instanties ontslagen, omdat hij gewerkt had voor een pro-Iraanse zender in Londen en dat niet had gemeld aan zijn werkgevers. Ramadan vocht zijn ontslag aan en werd wat betreft het ontslag bij de EUR uiteindelijk in het gelijk gesteld door de rechter.