De meeste Rotterdamse studentenverenigingen zien een lichte daling in het aantal nieuwe leden. Alleen bij RSC/RVSV hebben ze veel meer nieuwe leden dan de gescheiden corpora voorgaande jaren samen hadden. Dankzij de fusie, zegt het corps.

Na het afschaffen van de basisbeurs door de overheid en de ‘nominaal is normaal’-regeling van de Erasmus Universiteit waren de verenigingen bang voor een daling in hun ledenaantallen. Deze is vooralsnog niet in gang gezet: de ledenaantallen dalen heel licht en door de forse toename bij RSC/RVSV stijgt het totaal aantal leden van Rotterdamse gezelligheidsverenigingen met 2 procent.

Record

Een recordaantal inschrijvingen in de geschiedenis, zegt Nathalie Morales Campo, aankomende vice-president van RSC/RVSV. “Onze doelstelling was minimaal 300 leden.” Dat was de gemiddelde aanwas (130 vrouwen, 170 mannen) per jaar bij de corpora in voorgaande jaren. Dit jaar zijn het er 343 (160 vrouwen, 183 mannen). Het is het eerste gemengde jaar, na de fusie. “We denken dat onze vereniging hierdoor aantrekkelijker is geworden”, licht Morales Campo toe.

De vice-preses van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG), Maud van den Eijnden, is tevreden met de 114 nieuwe leden: “Een prima aantal.” Bij Navigators Studentenvereniging Rotterdam (NSR) zijn dit jaar 81 mensen lid geworden. “Het is het maximum aantal dat wij dit jaar aankonden wat betreft capaciteit,” zegt preses Peter Jos Lock. Laurentius merkt maar weinig van de fusie tussen het RSC en de RVSV. De vereniging is blij met 195 nieuwe leden, tien minder dan vorig jaar.

Later lid?

De ‘nominaal is normaal’-regeling maakte ook dat de verenigingen dachten dat meer studenten pas in het tweede of derde jaar van hun studie lid zouden worden. Uit een enquête die Laurentius onder hun nieuwe leden hield, blijkt dat ongeveer tien procent van hun nieuwe leden niet in het eerste jaar van de studie zit, vertelt de preses van Laurentius, Mirle Buurma.

Bij de andere verenigingen schrijven meer studenten zich pas in hun tweede of derde studiejaar in. Bij RSC/RVSV en NSR zijn het veertig procent van de ‘sjaarzen’. Bij SSR gaat het om 30 procent van de nieuwe leden.

Zes Belgen bij het corps

Hoeveel internationale studenten bij de verenigingen zitten, wordt niet overal bijgehouden. Bij RSC/RVSV zijn dit jaar tien internationale studenten lid geworden, waarvan zes Belgen. Bij NSR zijn geen internationals lid geworden.

Ook landelijk is er sprake van een lichte stijging, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) in een persbericht. Ze telden in totaal 9.864 nieuwe leden bij de 47 verenigingen die bij de LKvV zijn aangesloten. Vorig jaar waren dat er ‘ruim 9.800’ volgens de LKvV.

Lees 2 reacties