Beter toegankelijk op mobiel, tablet en voor slechtzienden, beter gestructureerde informatie en hopelijk veiliger. Wel is sommige informatie verdwenen op de nieuwe website van de Erasmus Universiteit, die maandag 11 december officieel gepresenteerd is.

De site is vanaf 10.00 uur officieel live. Volgens Geke Koppenol van het projectteam is de migratie helemaal afgerond. “Wel kunnen er hier en daar nog wat hyperlinks ontbreken, of wat tikfoutjes voorkomen. Daar zijn alle afdelingen van de universiteit vandaag hard mee bezig. Verder zou alles moeten werken.” Als mensen toch nog problemen hebben om de site te laden, raadt Koppenol aan de pagina te verversen met CTRL-F5.

Hack

Dat de nieuwe website veiliger is dan de vorige, is een must. De oude werd in november 2016 gehackt, waarbij de hackers toegang hadden tot persoonlijke gegevens van 17.000 mensen. Dat deze hack mogelijk was, kwam vooral door het gebruik van een verouderde versie van het content-management-systeem Typo3. Dat wordt nu vervangen door Drupal, een systeem dat makkelijker up-to-date te houden is.

Een andere genomen veiligheidsmaatregel is dat veel informatie simpelweg niet meer op de openbare site wordt opgeslagen. Bij de oude site werden ingevulde formulieren voor onbepaalde tijd op de openbare webserver opgeslagen. Daarbij zaten bijvoorbeeld ook aanvragen voor gesprekken met studentpsychologen. Dat gebeurt nu niet meer, waardoor deze gevoelige informatie ook niet meer gehackt kan worden. Informatiepagina’s die alleen voor medewerkers en studenten van belang zijn verhuizen naar het intranet MyEUR.

Lancering-Slider-Design
Het nieuwe ontwerp van eur.nl

Wikkel

Om de lancering van de nieuwe site te promoten, kregen medewerkers en studenten maandag een chocoladereep aangeboden. In één van de repen zit een gouden wikkel. Die wikkel levert de vinder geen tripje op naar de chocoladefabriek, maar wel een splinternieuwe mobiele telefoon.