Na het fiasco van de Rotterdamse Sinterklaasintocht vorig jaar, waarbij demonstranten tijdens de intocht opgepakt werden, ging SNIC op verzoek van de gemeente dit jaar om tafel met Platform Rutu, de organisatie die de afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt.

De commissie heeft in overleg met Platform Rutu besloten dat de pietenpopulatie tijdens de intocht binnen drie jaar voor minstens 90 procent uit roetpieten moet bestaan. Dit jaar zijn het aantal roetpieten en Zwarte Pieten gelijk verdeeld.

Kritiek

“Natuurlijk hebben we veel kritiek over ons heen gekregen na dit besluit”, vertelt SNIC-lid Laurence Bixner. “Op Facebook waren talloze boze reacties op het nieuwsbericht. Maar dat was ook wel te verwachten. Je kunt helaas nooit iedereen tevreden stellen.” Om tegemoet te komen aan ‘diehard Zwarte Piet liefhebbers’ wordt het aantal Zwarte Pieten jaarlijks afgebouwd en zal rond de 10 procent van de Pieten na drie jaar nog steeds traditioneel zwart blijven.

Ogen geopend

Dankzij het overleg met Platform Rutu werden de ogen van de drie studenten geopend voor de pijn die veel mensen uit de afro-gemeenschap elk jaar rond december voelen. “Toen hoorden we de persoonlijke verhalen pas van dichtbij. Het kan niet de bedoeling zijn van een kinderfeest dat mensen zich zo racistisch bejegend voelen”, vertelt Bixner.

Het RSC-lid verwacht dat het feest dit jaar weer ‘net zo fijn’ zal zijn zoals eerdere jaren. “Ik verwacht geen demonstraties dit jaar en hoop dat we dit jaar weer van een vredige intocht mogen genieten.”

Lees één reactie