Op welke manier is de rol van Piet tijdens Sinterklaasvieringen aan het veranderen? En welke bijdrage kunnen wetenschappers leveren aan de nationale discussie hierover? Op 19 november is er in het Erasmus Paviljoen een discussieavond over deze vragen. Iedereen is welkom.

Bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) doen enkele wetenschappers onderzoek naar het Sinterklaasfeest en de rol van Piet daarin. “Het gaat dan niet zozeer over de vraag óf Piet moet veranderen, maar hoe Piet aan het veranderen is”, vertelt onderzoeker Jiska Engelbert over de insteek van het onderzoek en de discussieavond. “We hebben onderzoek gedaan naar de rol van Piet in vijf ‘domeinen’: in de media, bij intochten, bij bedrijven, op scholen en in het gezin. En je ziet overal dat Piet aan het veranderen is. Bij de Bijenkorf bijvoorbeeld hebben ze nu gouden Pieten. En dat is vooral commercieel ingegeven.” Wat Engelbert betreft gaat de discussieavond dan ook niet meer over de vraag of Piet anders moet, maar hoe hij anders wordt.

Open brieven

Toch kan enig activisme Engelbert niet ontzegd worden. Ze schreef vorig jaar met collega Isabel Awad een brief aan EM over de rol van Piet op de universiteit. De wetenschappers begrepen niet waarom de universiteit vasthield aan Zwarte Piet, met als enige aanpassing dat Piet voortaan niet zwart werd genoemd maar bruin. Uiteindelijk verschenen er op de Sinterklaasviering ook enkele roetveegpieten. Ook schreef Engelbert samen met Awad, collega Jacco van Sterkenburg, hoogleraar Caribische geschiedenis Alex van Stipriaan en Groninger Chris Peters een brief over het onderwerp in De Volkskrant.

Op de discussieavond zullen onder andere Van Stipriaan, Gloria Wekker (emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit), documentairemaakster Sunny Bergman (onder andere van de documentaire Zwart als roet) en mediaman John Olivieira in het panel plaatsnemen. De avond begint om 19.00 uur.

whos afraid of zwarte piet flyer discussie
De flyer voor de avond.