Erasmus eSports was tot voor kort een studentensportvereniging zonder eigen speelruimte. Vanaf deze week kunnen de ongeveer dertig leden iedere maandagavond samen gamen in de universiteitsbibliotheek om te oefenen voor wedstrijden en toernooien. Hier is het internet snel genoeg, in tegenstelling tot andere ruimtes op de campus, waar de stroom kan uitvallen door de gamelaptops en het zware internetverbruik.

Dus zitten zo’n tien voornamelijk mannelijke studenten in een vergaderzaal van de UB geconcentreerd voor hun laptop. Niet om te studeren, maar om ‘de vijandelijke basis’ te verslaan in het videospel League of Legends.

Stroomuitval

De zoektocht naar een nieuwe locatie – die maar liefst een jaar duurde – ging niet van een leien dakje. “De afdeling die gaat over de zaalverhuur op de campus was bang dat de stroom zou uitvallen als wij in zo’n lokaal met al onze laptops zouden gaan zitten”, zegt penningmeester en economiestudent Davy Pande Iroot.

UB-directeur Matthijs van Otegem besloot uiteindelijk wél met de vereniging in zee te gaan. Van Otegem: “De UB is tot ’s avonds laat open en het is een nieuw gebouw met goede faciliteiten, dus waarom niet?” Spectaculair is het sfeerloze, kale zaaltje in de UB niet. Desalniettemin is secretaris en masterstudent Business Information Management Alwin Knop (22) tevreden.

De geboden ruimte biedt volgens Knop nieuwe mogelijkheden. “Nu we deze ruimte mogen gebruiken, kunnen we onze leden in ieder geval iets bieden. We proberen nu vooral de aandacht te trekken van casual gamers, studenten die niet zo fanatiek zijn als de hardcore gamers maar die bijvoorbeeld vaak het voetbalspel FIFA spelen.”

ErasmuseSports_UB_LeagueofLegends_JackParker
De leden van Erasmus eSports zijn in de weer met het videospel League of Legends, dat ze samen online kunnen spelen. Beeld door: Jack Parker

Universiteitscompetitie

Hiervan komt vooralsnog weinig terecht: de vereniging bestaat vooral uit fanatieke studenten die dagelijks bezig zijn met League of Legends, een videospel waarbij teams van vijf het tegen elkaar opnemen in een virtuele wereld.

EUR-studenten concurreren met andere studenten van bijvoorbeeld de Technische Universiteit Delft of Eindhoven in landelijke toernooien, waar ze duizenden euro’s mee kunnen verdienen. Ook is er de universiteitscompetitie, waarvan binnenkort zelfs wedstrijden te zien zijn op de televisiezender FOX Sports. Dit zegt genoeg over de populariteit van eSports in Nederland.

ErasmuseSports_DavyPandeIroot_UB_LeagueofLegends_JackParker
Davy Pande Iroot, de penningmeester van de vereniging, sluit zich af van de buitenwereld om zich te focussen op het gamen. Beeld door: Jack Parker

Formule 1

Maar ook in het buitenland zijn eSports geen onbekend terrein. Dat is te merken aan het feit dat ongeveer de helft van de vereniging bestaat uit internationale studenten. “De voertaal bij het gamen is Engels, daarom denk ik dat we in de toekomst nóg meer internationals kunnen aantrekken”, voorspelt Pande Iroot. Toch zien velen eSports, ondanks de wereldwijde populariteit, niet als een échte sport.

Knop is het hier logischerwijs niet mee eens en poneert een opvallende stelling: “Het is bijna niet uit te leggen, je moet het zelf spelen om te kunnen ervaren hoe het is. De aandacht die is vereist voor het spelen van een competitieve game is vergelijkbaar met rijden in een Formule 1-auto. Het mentale aspect is essentieel.”