Het is geen alledaagse vertoning: schaars geklede dansmeisjes met pompons en de wereldkampioen één tegen één voetbal op de Erasmus Plaza. Zij vormen – samen met ex-topbokser Marichella de Jong, professionele freerunners, ‘Kangoo Jumps’ en vertegenwoordigers van hockeyclubs – de Campus Sportdag tijdens de Rotterdam Talent Week. De tweede editie staat dit jaar in het teken van diversiteit en de ontwikkeling van talent.

De meeste studenten hebben dinsdagmiddag tijdens hun route naar de UB of de Spar geen idee wat er gaande is op de frisse, door het Sandersgebouw overschaduwde Erasmus Plaza. Ze kijken wat vertwijfeld om zich heen en zien langzaam maar zeker steeds meer medestudenten stilstaan.

Panna

Voor hun neus speelt wereldkampioen panna Jeand Doest de ene naar de andere waaghals door de benen. Naast hem springen freerunners over gymzaalbanken. “Ik kom net van college en ik zag plotseling een vrouw met bokshandschoenen aan en een panna-kooi. Toen dacht ik: ik móet even meedoen. Het is heel gaaf om hier te chillen”, vertelt student Fiscale Economie Nidal Talouka (20).

Naast hem staan tientallen anderen te kijken naar de voetbal- en freerun-show. Talouka: “Als ik eerder had geweten dat dit evenement vandaag zou plaatsvinden, dan had ik sowieso mijn vrienden meegenomen en dan hadden we allemaal een panna gekregen.”

RotterdamTalentWeek_Pannavoetbal_JeandDoest_AyshaGasanova
Nidal Talouka (rechts) neemt het op tegen Jeand Doest, wereldkampioen panna. Beeld door: Aysha Gasanova

Kippenvel

Even verderop staan tientallen (vooral mannelijke) studenten zich te verlekkeren aan een groep cheerleaders van Erasmus Dance Society. Het kippenvel op de huid van de danseressen is zichtbaar. “Het is vandaag steenkoud, maar we blijven gewoon bewegen”, zegt EDS-bestuurslid en sociologiestudente Julie van Putten (20).

De cheerleaders trainen pas anderhalve maand en treden voor het eerst op voor publiek. Dat is ze niet aan te zien. “We zijn trots om te laten zien wat we kunnen en waarvoor we trainen. En we vinden het erg leuk als mensen naar ons kijken”, vervolgt Van Putten. Maar chearleading gaat niet alleen om uiterlijk vertoon.

“We zijn niet alleen mooi, maar ook heel slim. We moeten namelijk veel danspasjes onthouden”, vertelt econometrie- en economiestudente Anastasia Kaptusarova (20). “Wij hebben ’the beauty and the brains’.”

Kangoo Jumps

Eén van de weinige vrouwelijke toeschouwers Raina Georgieva (21, Arts and Culture Studies) is minder positief: “Ik krijg het koud als ik ernaar kijk. Ze zijn bijna naakt!”.

Ze sport liever met bokshandschoenen aan of op Kangoo Jumps, schoenen met een veer eronder. “Ik heb net tentamens gehad. Boksen en rondspringen op deze schoenen zijn de perfecte activiteiten om even te kunnen ontspannen. Daarnaast maken de schoenen mijn benen langer en dunner.”

RotterdamTalentWeek_KangooJumps_AyshaGasanova
EUR-studenten springen tijdens de sportdag rond op zogeheten Kangoo Jumps, sportschoenen met veren eronder. Beeld door: Aysha Gasanova

Erkenning

Gemeenteambtenaar en medeorganisator Ton Legerstee is blij met het enthousiasme van de studenten. Maar het kan volgens hem nóg beter.

“Rotterdam is nog niet zo goed in het promoten van het talent in eigen stad. Terwijl het er wel ís. De Campus Sportdag draagt bij aan de erkenning van dat talent.”