Veertig punten: dat is de doelstelling van Antibarbari Heren 1 dit seizoen. Met een aantal nieuwe aanwinsten – voornamelijk internationals – moet het studententeam de eindklassering van vorig seizoen (9e met 39 punten) in de tweede klasse D overtreffen. En dat terwijl de studie voorop staat en de ‘derde helft’ nét iets belangrijker is dan bij reguliere voetbalclubs. Ga er maar aan staan.

Goed begin

Een goed begin is het halve werk. Of dat ook geldt voor het seizoen van het vernieuwde Antibarbari is nog maar de vraag, maar de eerste drie punten zijn in ieder geval binnen: 4-1 tegen ONA 1 uit Gouda.

Zo’n honderd toeschouwers zagen zondagmiddag onder het genot van een biertje hoe Antibarbari zijn eerste thuiswedstrijd in de competitie overtuigd won. De stralende nazomerzon maakte de middag compleet, al raakte twee spelers oververhit en moesten zij het veld verlaten na een opstootje.

Antibarbari_Aanvoerder_RoyKerner_JackParker
Antibarbari-aanvoerder Roy Kerner in de gang bij de kleedkamers. Beeld door: Jack Parker

Cultuur

Aanvoerder Roy Kerner is ondanks het smetje tevreden over de start van de competitie. De ex-psychologiestudent (29) gaat al heel wat jaartjes mee en ziet veel spelers komen en gaan. Als leider probeert hij de clubcultuur mee te geven aan zijn teamgenoten.

“We blijven vaak hangen na een training of wedstrijd om bier te drinken en geintjes te maken met elkaar. De derde helft is voor de sfeer binnen de club net zo belangrijk als de eerste twee helften.” Zo gaat het team ieder jaar een weekendje weg en zijn stapavondjes vaste prik.

Maar natuurlijk is het hoogste team van de club daarnaast ook prestatiegericht. “Als eerste elftalspeler wordt er veel in je geïnvesteerd door de club, dat moet je terugbetalen.”

Antibarbari_Coach_HansHarmans_JackParker
Hoofdcoach Hans Harmans, tegen de zon in kijkend. observeert zijn team. Beeld door: Jack Parker

Op orde

Antibarbari oogde zondag niet alleen als een hechte groep. Ook op conditioneel en voetballend vlak heeft trainer Hans Harmans het team goed op orde. Onder zijn leiding werd Antibarbari twee jaar geleden kampioen in de derde klasse en overleefde het vorig jaar de tweede klasse.

Dit jaar heeft Harmans de beschikking over enkele nieuwe spelers. “Ieder jaar komen er weer nieuwe internationale studenten aanwaaien. Daar zitten meestal een of twee goede spelers tussen.” De selectie van Antibarbari bestaat nu onder anderen uit een Ier, een Australiër en een Duitser.

Studententeam of niet, Harmans wil het maximale eruit halen: “Op het moment dat je veld op stapt, ben je fit. Als je niet fit bent, dan heb je bij ons niets te zoeken.”