Rosalba Icaza, onderzoekster aan het ISS, startte na de aardbeving in Mexico begin september een donatiecampagne op binnen het ISS. Deze campagne leverde 1300 euro op. Het geld gaat naar een door een gemeenschap gefinancierde middelbare school in Oaxaca, Mexico. Icaza sloeg donderdag de handen ineen met het Erasmus University College om nog meer geld voor deze school op te halen.

Gefinancierd door de gemeenschap

Omdat je bij grote goede doelen organisaties niet precies weet waar je geld aan wordt besteed, besloot Icaza op 9 september om een doelgericht project op te starten. “Ik besloot om geld in te zamelen voor een zwaar geraakte middelbare school waar ik zelf sinds 2008 contact mee heb. Zo wist ik dus ook zeker dat het geld op de goede plek terecht zou komen.”

De middelbare school die geraakt is door de aardbeving krijgt nauwelijks subsidie van de staat en wordt voor het grootste deel gefinancierd door een gemeenschap. “De vrouwen uit die gemeenschap maken en verkopen voedsel om de school financieel te onderhouden. Door de aardbeving verloren ze echter vrijwel al hun middelen om de school te kunnen onderhouden.”

“Er is erg veel werkloosheid in Mexico, en de school waar het geld van de campagne heen gaat leidt studenten dan ook gericht op om in de gemeenschap aan het werk te kunnen”, vertelt Icaza. “Met het geld dat ze nu hebben gekregen kunnen ze hun kookgerei en ovens weer herbouwen, maar er is nog veel meer nodig. Ze maken er ook foto’s van zodat geldschieters kunnen zien waar hun geld terechtkomt.”

Grotere reikwijdte

De 1300 euro die Icaza met het project ophaalde vond ze erg veel voor zo’n klein instituut als ISS. “Het zit ook in het DNA van het ISS om mensen over de gehele wereld te helpen. ISS was in de jaren zestig en zeventig een veilige haven voor verdedigers van de democratie die in hun eigen land werden vervolgd.”

De wervingscampagne krijgt een vervolg. Het EUC en ISS zijn samen gekomen om plannen te maken voor een project met nog grotere reikwijdte. “Het eerste project was voor de noodhulp, maar er is nog veel meer hulp nodig. We willen de gehele EUR-gemeenschap betrekken bij dit nieuwe project zodat we nog meer geld kunnen inzamelen bij onze gerichte donatiecampagne.”

Lees één reactie