Om de bubbel van ISS-studenten te doorbreken, ging universitair docent Georgina Gomez een samenwerking met de Haagse Hogeschool aan. Tegen alle verwachtingen in werd het project een groot succes.

Een ramp. Gedoemd te mislukken. Kansloos. Zomaar wat reacties van collega’s toen Georgina Gomez vertelde over haar plannen om door middel van een samenwerking met de Haagse Hogeschool (HHS) de bubbel van ISS-studenten te laten knappen. “Het is namelijk veel vaker geprobeerd, maar nooit gelukt”, zegt Gomez. “Onze studenten gaan voornamelijk met elkaar om en hebben geen binding met de stad Den Haag of andere studenten in de stad, laat staan dat ze iets van Rotterdam en de Erasmus weten. Dat wilde ik veranderen door een project op te zetten met de focus op de kracht van lokale verbindingen.”

De hele wereld

En dus zocht Gomez contact met de Haagse Hogeschool. Ze bundelde haar krachten met die van HHS-docent Albert Kraaij en gezamenlijk bedachten ze een project waarin lokaal ondernemerschap centraal stond. “Onze studenten komen van over de hele wereld en denken dus heel groot. Maar ik wil laten zien hoe belangrijk het lokale aspect is. Want de meeste interacties die je als mens aangaat, zijn lokaal en dat vergeten onze studenten nog wel eens.”

Onze studenten hebben geen binding met Den Haag of andere studenten in de stad, laat staan dat ze iets van Rotterdam en de Erasmus weten

Georgina Gomez

Die aanpak sloeg aan. Twintig studenten van zowel het ISS als de HHS gingen samen de uitdaging aan. Maar niet alleen de internationale deelnemers staken wat van het project op. “Andersom leerden de HHS-studenten weer heel veel van onze deelnemers. Voorheen fietsten zij langs ons gebouw en vroegen ze aan elkaar: wat zit hier nou weer? Nu kwamen ze ook voor het eerst echt in contact met internationale studenten uit hele andere culturen. Dat was ook heel waardevol.”

Bubbel

ISS-studenten Suthida Chawla uit Thailand en Daniel Zea Vallejo uit Ecuador deden mee aan de eerste editie van het project. Ook zij zijn erg enthousiast over de koppeling aan de Haagse studenten. “Het ISS is heel internationaal en dat is niet alleen de grootste kracht, maar ook een zwakte”, legt Zea Vallejo uit. “Je zit namelijk direct in een bubbel en je hebt bijna geen contact met Nederlanders of de Nederlandse cultuur. De lessen tijdens dit project waren eigenlijk het eerste moment dat het contact er echt was, dat was heel waardevol.”

Het ISS is heel internationaal en dat is niet alleen de grootste kracht, maar ook een zwakte

Daniel Zea Vallejo

Chawla sluit zich bij de woorden van haar medestudent aan. “Ik studeerde al een halfjaar in Nederland, maar had nog helemaal geen echt contact met Nederlanders gehad. Je leerde niet alleen de mensen kennen, maar ontdekte ook hoe zij bijvoorbeeld bepaalde problemen probeerden op te lossen.” Aanmelden voor de tweede editie van het project raadt zij dan ook aan iedereen aan. “Je bubbel wordt doorbroken, dat was heel leuk om mee te maken.”