Het familiegevoel van het kleine International Institute for Social Studies in Den Haag liet zich dinsdagavond gelden. Tientallen studenten verzamelden zich om afscheid te nemen van Dorothy Dittoh, een voormalige student die vorige week op 26-jarige leeftijd overleed.

De Ghanese Dittoh had iets meer dan een jaar geleden net haar master Social Policy for Development gehaald toen er kanker bij haar werd geconstateerd. Bij de wake, die in de studentenhuisvesting net om de hoek bij het ISS werd gehouden, vertelden haar achtergebleven vrienden één voor één over hun goede herinneringen aan Dorothy.

‘Dorothy was behalve een vriendelijk en genereus mens ook hardwerkend, intelligent, zorgzaam en zeer attent’, zei Abdul-Kudus Husein, een goede vriend van haar. “Elke student die hulp bij haar zocht, zou ze altijd helpen. Je zal altijd in onze gedachten zijn, en voor altijd in onze harten.”

Eenheid

Ter ere van hun overleden vriendin hadden enkele studiegenoten een foto van een lachende Dorothy ingelijst en omringd met boeketten van rode en witte rozen, te midden van brandende kaarsen. Aan de andere kant van de gemeenschappelijke ruimte waar de wake gehouden werd, schreven de studenten hun condoleances in een zwartfluwelen boek, dat ze op zullen sturen naar de familie. En hoewel er een sombere stemming in de lucht hing, konden de studenten af en toe ook nog glimlachen om mooie herinneringen aan Dorothy.

Een van Dittoh’s beste vrienden, Becky Cudjoe, vertelde dat ze zeker wist dat Dorothy haar tijd op aarde doorgebracht heeft als een goed mens. Ze vroeg de tientallen studenten, of zij hetzelfde over zichzelf zouden kunnen zeggen als zij morgen zouden gaan. De dood van de studente leidde tot rouw, maar ook tot een moment van reflectie onder de studenten over de broosheid van het leven.