Er hing een gevoel van enthousiasme en een zweem van nieuwe verf in de lucht terwijl de bibliotheekmedewerkers de laatste puntjes op de i zetten voor de feestelijke opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek. Lang voordat de deuren zouden worden geopend, had zich een rij studenten gevormd die als eerste de nieuwe bibliotheek wilden betreden. Om klokslag acht was het dan eindelijk zo ver: hoe zouden studenten na twee jaar renovatie op de nieuwe bibliotheek reageren?

“Het is al die renovatietijd zeker waard geweest,” zei Ismael Yerbanga (IBEB), die als eerste de nieuwe bibliotheek binnenging. “Er is meer licht, het is modern en ruimer. In mijn eerste jaar zat ik hier altijd de hele dag, dus het voelt goed om weer terug te zijn.”

Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Paper doll graffiti in a public street – Rome

Yerbanga en de negen andere studenten die achter hem aan kwamen, stond een bijzondere verrassing te wachten bij binnenkomst. Een keurige butler in een chique jacquet wachtte hen op om die dag in al hun behoeften te voorzien. En alsof een butler nog niet genoeg was, kregen de studenten ook een giftbag vol studeersnacks en een heuse cactus, waarvoor de butler ook water bij zich had.

In de loop van de ochtend kwamen er steeds meer studenten met grote ogen de bibliotheek binnenwandelen om het gerenoveerde gebouw te bewonderen. Voor de directeur van de bibliotheek, Matthijs van Otegem, was de aanblik van studenten die hun nieuwe studieplekken opzochten een moment waar hij en zijn personeel lang naar hebben toegewerkt.

“Het is voor ons echt fantastisch om te zien hoe al onze ideeën zijn omgezet in iets dat in de praktijk werkt,” zei Van Otegem tegen EM. “Vóór de renovatie kwam er bijna geen licht het gebouw binnen en was het altijd zo druk in de middag dat we het gevoel kregen dat de zuurstof opraakte. Nu zijn er meer studieplekken, is er meubilair van hoge kwaliteit en meer licht. Dit gebouw is ontworpen met de studenten in gedachten en we zijn trots dat we het hebben kunnen openen voordat de examenperiode begint.”