In het Polakgebouw, dat donderdagavond per direct werd ontruimd, is geen acuut instortingsgevaar. Die bevestiging kreeg het College van Bestuur vrijdagochtend van het ingenieursbureau dat de veiligheid onderzocht.

“In eerste instantie is het een gekke gewaarwording”, zegt collegelid Eddy Hus. “Bij een parkeergarage denk je: daar staat zwaar materiaal, veel auto’s. In een onderwijsgebouw lopen hooguit een paar honderd studenten, dus dan denk je in eerste instantie niet aan een hoog risico.” Maar de veiligheid van de vloeren kan niet worden gegarandeerd, dus vond het College het noodzakelijk om het Polakgebouw per direct te ontruimen.

Zeker twee weken dicht

Het gebouw blijft nog zeker twee weken dicht, vertelt collegelid Eddy Hus. “We werken momenteel hard om te zorgen dat er alternatieven zijn voor medewerkers en studenten.” Alle colleges die voor vrijdag in Polak waren gepland, zijn ergens anders ingeroosterd. Dat zal ook gebeuren met de colleges die in de komende twee weken in Polak zijn.

Momenteel onderzoekt het ingenieursbureau welke tijdelijke oplossingen de veiligheid in het gebouw kunnen garanderen. “We denken nu aan stalen kolommen en vloerverstevigingen”, zegt Hus. Maar wanneer het gebouw echt weer open kan, is gissen.

Afhaalpunt

Ook de winkels in het Polakgebouw zijn tot nader order gesloten. “Nu we weten dat er geen acuut instortingsgevaar is, gaan we kijken hoe we zo veilig mogelijk ieders eigendommen uit het Polakgebouw krijgen. Want er liggen nog laptops van studenten, kassa’s van winkeliers.” Hus verwacht dat het misschien vrijdag nog lukt om veilig spullen uit het gebouw te halen.

Ondertussen is er een afhaalpunt geopend in het V-gebouw. Daar kunnen studenten terecht voor hun spullen die ze donderdagavond tijdens de ontruiming zijn verloren.

Andere gebouwen veilig

Donderdagavond rond vijf uur bleek uit onderzoek van een ingenieursbureau dat de vloerconstructie op alle verdiepingen van het Polakgebouw een vergelijkbare technische fout bevat als de parkeergarage bij Eindhoven Airport, die in mei gedeeltelijk instortte. Daarop werd per direct besloten om het gebouw te ontruimen. Rond zeven uur was het gebouw ontruimd, en waren de honderden aanwezigen uit het gebouw.

De constructiefout kwam aan het licht nadat de gemeente op 10 oktober vroeg om een onderzoek naar de veiligheid van het Polakgebouw. Tien gebouwen in Rotterdam kampen met dezelfde problemen aan de vloerconstructie. Donderdag werd ook bekend dat een school in Brabant niet open gaat, omdat dezelfde constructie is gebruikt.

Hus benadrukt dat alle andere gebouwen op de campus veilig zijn: “Het Polakgebouw is het enige gebouw waar deze vloerconstructie in zit.”