Twee ERC starting grants voor vrouwen op EUR

Twee EUR-vrouwen ontvangen dit jaar ERC starting grants. Dit zijn Europese onderzoeksbeurzen voor jonge wetenschappers.

Rebekka Schneider (midden) met haar onderzoeksteam Beeld: EUR

Een recordaantal van deze beurzen – 40 procent – ging naar vrouwen. Nederlandse wetenschappers kregen dit jaar 35 starting grants. Eén van deze ERC-beurzen is door het Erasmus MC binnengesleept, de andere door de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).

Op de EUR krijgen arts-wetenschapper Rebekka Schneider en universitair hoofddocent Renske Keizer de onderzoeksbeurzen van 1,5 miljoen euro. Schneider gaat met het geld onderzoek doen naar beenmergfibrose. Keizer onderzoekt de emotionele en cognitieve beïnvloeding van vaders in de ontwikkeling van kinderen. Zij haalde in mei ook al een Vidi-beurs binnen.

Drieduizend voorstellen

Dit jaar werden er ruim drieduizend voorstellen ingediend, waarvan de ERC er 406 (13 procent) honoreerde. De totale waarde van alle onderzoeksbeurzen bedraagt 605 miljoen euro, 120 miljoen meer dan in 2016. ERC starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers met twee tot zeven jaar onderzoekservaring na hun promotie.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.