Onderzoeksfinancier NWO heeft 89 ervaren onderzoekers een Vidi-subsidie van 800.000 euro toegekend. Zes van hen zijn verbonden aan de Erasmus Universiteit. Met de subsidie kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Bij de Faculteit Sociale Wetenschappen zijn er twee onderzoekers beloond met een beurs: Jeroen van der Waal (Bestuurskunde en Sociologie) en Renske Keizer (Sociologie). Het Erasmus MC kreeg drie beurzen, voor Natasja de Groot (Cardiologie), Judith Rietjens en Robin Peeters (Endocrinologie). Tot slot kreeg ook Anne Gielen (Algemene Economie) een Vidi-beurs. Lees hier een korte samenvatting van de gehonoreerde onderzoeken.

590 aanvragen

Er hadden 590 onderzoekers een aanvraag ingediend voor een Vidi-beurs: 376 mannen en 214 vrouwen. Uiteindelijk hebben 52 mannen (14 procent kans) en 37 vrouwen (17 procent kans) de beurs gekregen.

In de selectie beoordeelt NWO de onderzoeker zelf, de originaliteit van het onderzoeksvoorstel, de verwachte wetenschappelijke impact en de mogelijkheden voor toepassing van de kennis.

De wetenschappers werken in allerlei disciplines. Ze onderzoeken onder meer waar de structuur van het vroege heelal vandaan kwam, hoe ouderdomsziekten ontstaan, wat de invloed van satire is en hoe ouders de afhankelijkheid van een uitkering doorgeven aan hun kinderen.

Leiden en Utrecht

De universiteiten van Leiden en Utrecht hebben de meeste Vidi’s binnengehaald. De technische universiteiten hebben deze ronde goed gescoord, terwijl de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam naar verhouding iets minder presteerden.

De subsidies maken deel uit van de zogeheten Vernieuwingsimpuls van Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers.