Vincent Karremans (30) weet hoe het is, een eurekamoment beleven. Hij maakte het mee in café Timmer. Na twee á drie bier kwam het. ”Ik heb meteen mijn gesprek afgekapt, ben naar huis gesprint en heb daar uren aan een bedrijfsplan zitten werken op een oude grote laptop.”

Bedrijf: Magnet.me (omzet wordt niet bekendgemaakt)

Bedacht door: Vincent Karremans

Bedacht in: café Timmer

Bedacht na: 2 á 3 bier

Inmiddels afgestudeerd: ja

Eerder op de avond was het plan ‘gewoon wat te drinken na het studeren’. ”Ik was met een stuk of acht vrienden. Een doordeweekse avond, volgens mij een woensdag of donderdag. In november. Dat weet ik nog, want het was koud.”

Helder nadenken

Een vriend stelde café Timmer – naar eigen zeggen het oudste café aan de Oude Binnenweg – voor. ”Prima. Het was mijn eerste keer daar. We waren met veel, dus binnen stonden we en praatten we in kleine groepjes. Heel druk was het niet. Ik stond en praatte met twee vrienden, van wie één mijn toenmalige huisgenoot was.”

Het onderwerp: een baan zoeken. ”We waren masterstudenten, dus keken om ons heen naar werk. Allemaal hadden we hetzelfde probleem: op carrièrebeurzen staan alleen de grote multinationals, terwijl lang niet iedereen daar wil werken. De kleine mkb’ers zie je op zulke evenement niet. We wisten niet what’s out there.”

En toen kwam daar voor Karremans, naast het studeren een talentscout, het idee. Uit het niets. ”In het café werd geen muziek gedraaid, je hoorde alleen wat borrellawaai. En druk was het ook niet. Ik denk dat ik daardoor helder kon nadenken.”

Koffie en een plek

Hij verzint een platform waar werkzoekenden hun competenties kunnen plaatsen. Zij worden automatisch gekoppeld aan bedrijven die werknemers zoeken met juist die talenten. ”Ik wilde het per se direct uitwerken, voordat iemand anders op het idee komt. Met het enthousiasme waarmee je vroeger naar de voetbal fietste.”

En vanaf dat punt heeft Karremans maar twee dingen nodig. ”Koffie en een plek om te zitten. Dat is het mooie van een studentenbedrijf: je kan gratis op je bek gaan. Lukt het niet? Prima, dan zoek je een baan. Het is zoveel makkelijk om iets te beginnen als je nog geen gezin en hypotheek hebt.”

Overigens is de Rotterdammer – die inmiddels met zijn bedrijf ook de Engelse markt bedient – nooit meer in café Timmer gekomen. ”Te druk. Maar het blijft de plek waar Magnet.me geboren is. De omstandigheden waren perfect. Geen idee of ik er in een ander café óók op gekomen zou zijn.”