Vijftien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan met een Rubicon-beurs naar het buitenland om onderzoek te doen. Opnieuw vielen er meer vrouwen dan mannen in de prijzen. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit haalden twee van de vijftien beurzen binnen.

Negen vrouwen en zes mannen krijgen de onderzoeksbeurs van NWO, waarmee ze twee jaar aan de slag kunnen bij een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het is opvallend dat er zoveel beurzen naar vrouwen gaan, want onder de aanvragers waren ze in de minderheid.

Slechts één op de zeven mannen (zes van de 43) kwam door de selectie. Onder vrouwen was dat één op de vier (negen van de 37). Vrouwen kregen vorig jaar ook al vaker een beurs dan mannen.

Poliepen en vloggen

In Rotterdam zijn Reinier Meester en Stephanie Wassenburg de gelukkigen. Meester gaat onderzoek doen naar de ontwikkeling van poliepen bij darmkanker, aan de Stanford University School of Medicine in de Verenigde Staten. Wassenburg gaat naar de Carnegie Mellon University, ook in de Verenigde Staten. Zij gaat daar onderzoek doen naar de effectiviteit van vloggen in het onderwijs.

Jaarlijks helpt NWO zo’n zestig wetenschappers met een Rubiconbeurs op weg. In totaal wordt er zeven miljoen euro toegekend, verdeeld over drie rondes. Het programma krijgt veel lof van laureaten: voor relatief weinig geld krijgt de Nederlandse wetenschap een schat aan internationale ervaring.