Het ministerie heeft ze uit de begroting geschrapt, maar toch blijven de buitenlandbeurzen voor recent gepromoveerde wetenschappers misschien bestaan. Onderzoeksfinancier NWO wil ze niet zomaar laten verdwijnen.

Sinds 2005 was er op de onderwijsbegroting jaarlijks vier miljoen euro beschikbaar voor de zogeheten Rubicon-subsidie. Daarmee konden jonge wetenschappers één of twee jaar onderzoekservaring opdoen in het buitenland; meer dan vierhonderd wetenschappers mochten de afgelopen jaren hun vleugels uitslaan. Maar het ministerie van OCW heeft het Rubicon-programma uit de begroting geschrapt.

Buffer aanspreken

NWO vindt de beurzen echter te belangrijk om af te schaffen. De organisatie is met het ministerie in gesprek om het programma te redden. De laatste ronde van 2010 en de eerste van 2011 zullen in elk geval nog doorgaan. NWO zal daarvoor haar financiële buffer aanspreken. Maar daaruit kunnen de beurzen niet structureel betaald worden.

Budget slinkt

De reserves van NWO slinken toch al sneller dan wenselijk. NWO heeft een totaal budget van ongeveer zeshonderd miljoen euro. In 2010 geeft NWO meer geld uit dan er binnenkomt. Met het ministerie van OCW is afgesproken dat NWO tijdelijk in de schulden mag komen, maar dat kan geen jaren duren. Als er geen extra geld wordt gevonden, moet de onderzoeksfinancier alsnog gaan bezuinigen.

Waarom de naam Rubicon?

De Rubicon-beurzen zijn vernoemd naar de rivier die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De beurzen zijn een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Die beurzen zijn vernoemd naar een beroemde boodschap die Caesar naar de senaat van Rome stuurde toen hij zijn tegenstander had verslagen: ik kwam, ik zag, ik overwon. HOP