De bar zit verstopt in het Scheepsvaartkwartier. En zonder instructies vind je hem niet. Sterker: zonder verhalen van vrienden wéét je waarschijnlijk niet eens van het bestaan af. Zij die er geweest zijn helpen de ‘mythe’ in stand te houden. Iedereen beseft: dit is te goed om te verklappen.

Geheim

Zo komt het dat de bar al sinds 2012 geopend is en nog altijd zijn geheimen geheim houdt. Tekenend zijn de twee twintigers die donderdagavond laat voor de grote groene deur – slechts een summiere esculaap als hint – staan. Het is donker en het blondje meisje heeft grote ogen. Ze wil over de bar vertellen maar bedenkt: “Het mag niet volgens de huisregels.” Abrupt zwijgt ze.

Een man in doktersjas doet open. Binnen is het donker. Kaarsen en een ‘doktersgeur’ geven de ruimte sfeer. De man – bartender Alberto – wijst op de huisregels. Geen telefoons, geen foto’s – behalve voor 1,50 euro met de polaroid van de zaak – en geen geflikflooi.

Processed with Rookie Cam
De enige toegestane foto van het interieur was een gekochte polaroid.

Patiëntnummer

Wat volgt, is zonde om te verklappen.

Wat wel verteld mag worden: binnen is het briljant. Het doktersthema is tot in de puntjes uitgewerkt. Cocktails heten medicines, de bartender noemt zich doctor. Toegang krijg je slechts met je patiëntnummer. Dat wordt gemaild na een online reservering.

Amerikaanse drooglegging

EM_Kroeg Dokter NL

Wat dat betreft is Dr. al toegankelijker geworden. In de beginjaren bestond deze website nog niet en konden gasten alleen reserveren via een geheim telefoonnummer. Meer zoals bij het soort geheime bar dat als inspiratie diende en welke vooral tijdens de Amerikaanse drooglegging van de vorige eeuw populair was.

Dat maakt dat de ‘dokter’ snel bezocht moet worden. Met je meisje, met je ouders – er zat een gezin aan de bar – of met je vriend van ver. Vóór de massa hetzelfde doet. En daar wordt de bar niet beter op.