Een Rotterdamse woningcorporatie is door de gemeente op de vingers getikt omdat ze haar bewoners selecteerde op opleidingsniveau. “Een corporatie mag proberen een bepaalde doelgroep aan te trekken, maar mag niemand uitsluiten.”

‘Ben je tussen de 20 en 35 jaar? Ben je hbo’er, wo-studerend of afgestudeerd? Kom dan naar het open huis’, leest de reclamefolder. Maar selecteren op leeftijd of opleidingsniveau mag niet. De gemeente floot de woningcorporatie terug, meldt het Algemeen Dagblad.

In de Rotterdamse wijk het Oude Noorden wordt al enkele jaren geëxperimenteerd met het aantrekken van ‘andere, nieuwe doelgroepen’. De wijk had vroeger geen goede reputatie, maar is nu ‘de hipste wijk van Rotterdam’.

'Iedereen welkom'

Volgens de woningcorporatie was iedereen welkom, maar de vraag is, gezien de advertentie, of laagopgeleiden wel een kans maakten. De gemeente oordeelde dat het niet de bedoeling is dat bepaalde groepen worden uitgesloten.

Een woordvoerder van de Woonbond, een vereniging die opkomt voor huurders, laat weten dat het ongebruikelijk is dat bewoners op opleidingsniveau worden geselecteerd. “Je kunt als woningcorporatie op verschillende manieren een diverse buurt nastreven zonder mensen uit te sluiten.”

Kamerleden van D66, GroenLinks en SP zijn volgens het AD niet te spreken over het experiment. Opleidingsniveau zou nooit bepalend mogen zijn voor het vinden van een woning. “Straks zijn hier alleen nog maar yuppen en hoogopgeleiden”, waarschuwt de SP.