Er heerste maandag een fantastische sfeer tijdens de finale van de Philips Innovation Award in een uitverkochte Rotterdamse Schouwburg. GBM Works, een windenergie start-up van twee studenten uit Delft, won de Innovation Award 2017.

Op dit evenement, georganiseerd door studenten van het Rotterdamse Studenten Corps in samenwerking met Philips en andere toonaangevende grote bedrijven, kregen ondernemende studenten drie minuten de tijd om hun start-up te pitchen.

Een publieksprijs winnen is leuk, maar bij de finale draaide het natuurlijk allemaal om het winnen van de 50.000 euro. Die prijs ging naar GBM Works. Offshore windturbineparken zijn trending, vooral in Nederland, waar 2.200 van dit soort parken staan, en alles lijkt erop te wijzen dat deze vorm van energie opwekken de toekomst heeft.

Oorverdovend voor zeedieren

“Men vergeet vaak dat het plaatsen van deze turbines in de oceaan zeedieren doof kan maken, waardoor ze niet meer kunnen communiceren. Als we minder lawaai willen produceren, kost dat per turbine 300.000 euro extra. Bij GBM Works zijn we ervan overtuigd dat we de oplossing gevonden hebben”, vertelt Ben Arntz, medeoprichter van GBM, aan EM.

GBM Works heeft een nieuwe, stille en kosteneffectieve manier ontwikkeld om de fundering van offshore windturbines te plaatsen. Deze oplossing zal eerst in Nederland worden toegepast, met de ambitie om het idee daarna ook internationaal uit te rollen. De oplossing zorgt er niet alleen voor dat zeedieren niet meer doof worden, maar is ook nog eens duurzaam, omdat hiermee per turbine honderdduizenden euro’s kunnen worden bespaard. GBM Works is van plan om het aan de award verbonden prijzengeld te investeren in het volgende prototype voor hun project, aangezien dit soort prototypes enorme kosten met zich meebrengen.

“Dit is een waanzinnig gevoel en ik zou iedereen willen bedanken die aan ons project heeft meegewerkt,” zei Arntz na het winnen van de award. “Het was al een fantastische prestatie om de finale te halen, maar de award winnen, daar heb ik geen woorden voor. Iedereen heel erg bedankt,” voegde zijn partner Nick Noordam hieraan toe. Beiden zijn de winst vervolgens met familie en vrienden gaan vieren. Weer aan de slag? Morgen weer.

Nederlandse noodzaak

Max, eerstejaars International Business Management, was ook op het evenement. Volgens hem is het winnende idee erg belangrijk voor de energietransitie van Nederland. “Dit land wordt steeds afhankelijker van innovatie en volgens mij had GBM Works het beste idee. Ze hebben laten zien hoe kennis, expertise en een belangrijke Nederlandse behoefte in een innovatief bedrijf kunnen worden samengebracht.”