Wil jij de wereld rondreizen? Tenzij je over onbeperkte financiële middelen beschikt, zul je als student niet gauw wakker worden in een boetiekhotel in de Pacific, of exclusief eten in een restaurant aan de Seine in Parijs. Aan de andere kant betekent een hele krappe beurs niet dat je de hoop om de wereld rond te reizen moet opgeven. En er zijn meer manieren dan liften en couchsurfen, zo vertelde de Kroatische reisschrijver en TEDx-spreker Tomislav Perko tijdens een lezing in het Erasmus Paviljoen, afgelopen woensdag.

1) Wil je gratis reizen, dan is liften niet je enige optie

Ga langs de kant van de weg staan en steek je duim omhoog, en je komt op een hoop onverwachte plekken. Perko liftte door heel Europa, door de Australische woestijn en zelfs langs de kust van Afrika. Maar hoe kwam hij van Australië in Afrika? Via de website Findacrew.net legde hij contact met een kapitein die van plan was van Australië naar Mozambique te varen. De kapitein willigde Perko’s verzoek in om mee te reizen, en kort daarop monsterde Perko aan op een jacht van 13 meter lengte voor een tocht van meer dan 45 dagen over de Indische Oceaan. Op latere reizen leerde hij zogeheten auto-verplaatsingsprogramma’s kennen: je mag dan een auto van een verhuurder gratis gebruiken als je die van een vestiging van het bedrijf naar een andere brengt. Tja, en als dit alles je niet aanspreekt, is er nog altijd de benenwagen.

2) 2. Couchsurfen is niet de enige gratis accommodatiemogelijkheid

giphy (1)

Perko zweert bij couchsurfen, en niet alleen omdat dit hem op tal van plekken in contact heeft gebracht met gastheren en -vrouwen die hem een gratis slaapplek aanboden, maar ook omdat hij op die manier bijzondere mensen leerde kennen met wie hij nog steeds bevriend is. Hij beseft wel dat het idee om bij een willekeurige vreemde te logeren niet iedereen aanstaat. Voor de wat terughoudender types zijn er sites zoals Homeexchange.com, die regelen dat mensen tijdelijk in je huis trekken terwijl jij hun woning even tot de jouwe maakt. Trekt dat je niet aan, dan kun je nog websites proberen waarop mensen hun huis gratis ter beschikking stellen als je bijvoorbeeld voor hun dieren of hun tuin zorgt. En vergeet ten slotte ook niet de optie van wild kamperen.

3) Verander je reisstijl van plek tot plek

giphy (10)

In Bangladesh leefde Perko voor een prikkie. Hij kon het zich veroorloven om met een riksja van de ene plek naar de andere te gaan en voor een spotprijs een vorstelijk maal te gebruiken. Een schoon hotel kostte maar een paar euro. In Australië ging het heel anders. Hij zocht en vond mensen bij wie hij kon overnachten, liftte overal naartoe en werkte zelfs als verkeersleider en als hulpkok. Zo lukte het hem om in de hoge kosten van levensonderhoud in Australië te voorzien. Daarnaast doorzocht Perko soms afvalplaatsen achter supermarkten, waar aan het eind van de dag enorme hoeveelheden eetbaar voedsel werden gedumpt. Dat klinkt misschien extreem, maar het punt is dat je overal kunt komen met weinig geld, op voorwaarde dat je je reis- en levensstijl aanpast.

4) Maak van je reis een project

giphy (5)

Haast geen groter cliché dan reisschrijver willen worden, toch? Zelfs Perko beaamt dit, maar hij voegt eraan toe: dat is niet voor niets. Een reisblog schrijven gaf zijn reis een doel, en uiteindelijk begonnen bedrijven als Mastercard hem te sponsoren, omdat steeds meer mensen zijn blogs gingen lezen. Het idee is dat je, door van je reis een project te maken, gemotiveerd blijft om verder te gaan en onderweg misschien zelfs een extra bron van inkomsten vindt. Of het nu gaat om fotograferen of yogales geven in dorpjes, Perko is ervan overtuigd dat deze tip goud waard is.

5) Ken je plek als toerist

giphy (7)

Realiseer je als reiziger dat je er niet bent om mensen te vertellen hoe ze moeten leven. Nee, jij bent juist de gast: je bent gekomen om te leren, om te observeren, en absoluut niet om te oordelen. Als je dat voor ogen blijft houden, zullen de mensen die je tegenkomt je graag helpen.