Als het aan de Erasmus Sustainability Hub ligt, wordt deze zomer een ‘bijenpaleis’ geopend naast de tennisbanen in Park Noord. De ontwerpschetsen liggen er al, maar het College van Bestuur moet nog akkoord gaan.

Het ‘bijenpaleis’ is een open gebouwtje van vijf bij zeven meter, dat enkele bijenkasten, een insectenhotel en een werkplek onderdak biedt. Het gebouwtje staat gepland op een plek tussen de tennisbanen en de noordelijke uitgang van de campus aan de Kralingse Zoom, tegenover gebouw G.

bijenpaleis en insectenhotel
De ontwerptekening van het bijenpaleis, met rechts het insectenhotel en erachter de bijenkasten.
erasmus bee week

Voordat de bijen mogen komen, wil het College van Bestuur weten of er genoeg draagvlak op campus is voor een bijenhotel. Tijdens de Erasmus Bee Week, begin april, heeft de Hub dat draagvlak proberen te vergroten. Gekleed in bijenpak reden vrijwilligers met een bakfiets over de campus en spoorden ze mensen aan om te stemmen op het bijenhotel. Het doel was om duizend stemmen binnen te halen, dat werden er uiteindelijk zo’n zeshonderd. “Daarom gaan we na de week nog door met promoten, bijvoorbeeld tijdens pauzes”, vertelde Nada van Schouwenburg van de Sustainability Hub vlak na de Bee Week.

Fifty-fifty

Inmiddels is dankzij die extra acties het aantal stemmen de duizend al ruim gepasseerd, zegt Jon de Ruijter, eveneens van de Hub. Nu is het dus aan het College van Bestuur om een besluit te nemen. Belangrijk is wel dat het bijengebouw er voor half juli staat, benadrukt De Ruijter. “Anders heeft het geen zin meer en moeten we het een jaar opschuiven. Dat heeft te maken met de paringstijd van de bijen.” De Ruijter acht de kans ‘fifty-fifty’ dat het paleisje er deze zomer al staat.

Voor de financiering van het luxe bijenonderkomen zijn verschillende plannen. “Het kan zijn dat een deel betaald wordt vanuit het Park Noord-project. Het kan ook zijn dat we gaan crowdfunden. Of dat je een deelname kan kopen in het bijenpaleis, en dat we dan uitbetalen in ‘campushoning'”, filosofeert De Ruijter. “Linksom of rechtsom gaat dat lukken”, besluit hij optimistisch.

Biologische bijen

De beoogde imker van het bijenpaleis, of de ‘Bee Building’ zoals ze het zelf noemt, is Babs Verploegh, medewerker van de Rotterdam School of Management en bedenker van het bijenplan. Ze wil op een biologische manier bijen houden, wat betekent dat je de bijen zoveel mogelijk met rust laat. Daardoor is er eigenlijk geen opbrengst van honing.

Daarvoor moet ze wel eerst een zwerm vangen, en dat moet gebeuren voor uiterlijk half juli, anders gaat het dit jaar waarschijnlijk niet meer lukken. En dan moet het definitieve gebouwtje er al staan, want daarna kun je het bijenvolk niet nog een keer verplaatsen, zegt Verploegh. “Als je bijen vijftig meter verplaatst, vliegen ze gewoon weer terug. De enige manier om ze dan nog te verhuizen is door een plek minstens zes kilometer verderop te zoeken.”

Verploegh vertelt over de manier waarop ze de bijen wilt houden: “Ik wil de bij de bij laten zijn. Wie weet helpt het om studenten te interesseren voor bijen, maar het gaat in eerste instantie om het welzijn van de bijen zelf. Ik hoop wel dat er mensen gaan meedoen. Misschien wil er wel iemand imker worden.” Tennissers van Passing Shot hoeven zich volgens Verploegh geen zorgen te maken dat ze gestoken worden. “Bijen doen helemaal niks. Hooguit als je de kast openmaakt loop je kans om gestoken te worden. Bij mij in de moestuin staat een kast twee meter bij me vandaan en dan nog gebeurt mij niks.”