Niet Polak of een andere plek op de campus, maar het Exam Prep Cafe op de Goudsesingel was tot en met Tweede Paasdag dé plek voor studenten met tentamenstress. Ruim duizend studenten maakten gebruik van de gratis koffie, Red Bulls en massages.

“Als het elke dag vol zit, dan gaan we maandag ook open.” Eigenlijk zouden studenten vanaf gisteren weer aangewezen zijn op de studieplekken van de universiteit, maar al op de eerste dag was de belangstelling voor het Exam Prep Cafe zo groot, dat meteen werd besloten de deuren ook op Tweede Paasdag te openen. “Tussen 10 en 11 uur ’s ochtends liep het helemaal vol en dat is zo gebleven tot een uur of 5 ’s middags”, zag Vincent Karremans van Magnet.me, de bedenker van het ‘café’, al op de openingsdag.

Alles wat Polak niet is

Het idee ontstond volgens Karremans rond de jaarwisseling. Als oud-student van de Erasmus Universiteit wist hij als geen ander hoe moeilijk het is om op de campus een goede studieplek te vinden. “Ik ging zelf dan naar Delft toe om te studeren maar dat is niet ideaal”, aldus Karremans. Met de pop-up studieplek sprong hij handig in op de behoeftes van de student, die volgens de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten steeds meer behoefte heeft aan studieplekken buiten de deur.

De studenten waren in ieder geval erg enthousiast over het initiatief. Elianne Baltus (19, Economie) gebruikte de studieplek om te leren voor haar tentamens. Ze hoorde via een vriendin over het ‘Exam Prep Cafe’. “Het is in de buurt van mijn huis, er is plek, alles is gratis. Het is alles wat Polak niet is.”

Permanent

Het is erg teleurstellend als je helemaal naar de campus gaat en je geen goede plek kan vinden.

Student Vivian Burcescu

Vivian Burcescu (22) studeert Global Business and Sustainability bij de RSM en schrijft haar scriptie. Ze studeert bij voorkeur altijd buiten de campus en daarom was het Prep Cafe ideaal voor haar. “Het is erg teleurstellend als je helemaal naar de campus gaat en je geen goede plek kan vinden. Zelfs voor groepswerk spreek ik tegenwoordig af in koffietenten.”

Het woord ‘permanent’ is de afgelopen week een aantal keer gevallen. Karremans vindt het een leuk idee, maar twijfelt nog. “Magnet.me is volledig rond de wensen van de studenten opgebouwd. Het ‘Exam Prep Cafe’ is dat ook. Het is een verlengstuk van de filosofie van ons bedrijf. Maar het is niet onze core business.”