De keuzes die studenten na hun bachelor op de EUR kunnen maken zijn eindeloos. Toch schiet die ene vraag tegen het einde van de bachelor door het hoofd van elke student: ‘Wat nu?’. EM sprak met een aantal studenten over de keuzes die zij na hun bachelor maakten, en hoe die keuzes uitpakten.

Kimberly Breeveld
Kimberly Breeveld

Kimberly Breeveld (21) heeft de bachelor Criminologie in drie jaar afgerond. Op dit moment doet ze de master Forensische Criminologie aan de Universiteit Leiden.

Je hebt na je bachelor de keuze gemaakt om direct door te stromen in een master. Hoe heb je deze keuze gemaakt?

”Ik ken mezelf goed: als ik een tussenjaar neem, dan ligt het gevaar op de loer dat ik uit het studieritme raak en de master daardoor een stuk lastiger wordt. Daarom had ik mezelf voorgenomen om het echt af te maken door meteen een master te volgen. Om me te oriënteren heb ik veel tijd doorgebracht op de open dagen van de verschillende criminologie-masters. Deze open dagen zou ik iedereen willen aanraden, omdat je daar een heel goed gevoel krijgt bij een master.”

“Je merkt snel of de master bij jou, je interesses en je capaciteiten past. Vooral de op zo’n open dag aanwezige masterstudenten hebben mij heel goed geholpen. Die zitten er namelijk middenin, en zij kunnen je dus precies vertellen hoe de master daadwerkelijk is. Zo’n student vertelt het toch wat realistischer dan een docent, omdat hij of zij daar niet puur staat om reclame te maken. De student vertelt je niet alleen hoe leuk of hoe spannend de vakken zijn, maar gaat bijvoorbeeld ook in op de hoge studielast en dergelijke.”

“Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de masters in Amsterdam en Leiden erg op elkaar leken. Daarom heb ik de studiegids geraadpleegd om te kijken welke master beter staat aangeschreven, en op basis daarvan heb ik mijn definitieve keuze gemaakt. Ondanks dat de studiegids wel helpt, zou ik het iedereen afraden om je masterkeuze puur te baseren op wat je ergens leest in een blad of op een website. Het is toch heel anders als je er zelf heen gaat.”

Ben je tevreden met je keuze en wat zou je de bachelorstudenten van nu aanraden?

”Ik ben heel tevreden met mijn keuze. Nog even en dan ben ik klaar! Door bewust géén tussenjaar te nemen, heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk te bereiken in zo min mogelijk tijd. Als je 100 procent achter je keuze staat, en je denkt dat het haalbaar is, neem dan ook geen tussenjaar en pak gewoon die master. Maar als je het nog niet zeker weet, neem dan wel je tijd om na te denken en probeer het meeste uit je tussenjaar te halen. We vissen allemaal in dezelfde vijver, dus probeer je te onderscheiden van de rest. Hoe dan ook, ga je er in ieder geval nú in verdiepen, want het is zo’n ontzettend belangrijke keuze. Hierbij wil ik nog wel zeggen dat je alleen zélf kan bedenken wat het beste voor jou is, en je je keuze niet moet laten afhangen van wat anderen vinden of van je verwachten.”

Een jaartje reizen

Nina Listing
Nina Listing

Nina Listing (24) heeft de bachelor Sociologie in handen. Op dit moment maakt ze in haar tussenjaar een reis door Zuidoost-Azië, en beleeft ze, naar eigen zeggen, de leukste tijd van haar leven.

Op dit moment heb je een tussenjaar, en ben je aan het reizen door Vietnam. Vanwaar deze keuze?

”Ik had simpelweg even genoeg van alle boeken en wilde een jaartje de tijd nemen om mijzelf in alle rust te oriënteren op mijn toekomst. Hier heb ik nu ook de tijd voor. Het reizen helpt bij mijn keuze, omdat je constant nieuwe mensen met verschillende achtergronden ontmoet en hierdoor nieuwe ideeën voor de toekomst op doet. Los van het feit dat het hier in Vietnam super chill is, zie ik dit dus wel echt als een bedenkjaar.”

“Ik geloof daarnaast ook echt niet dat je na een tussenjaar geen zin meer hebt om te gaan studeren ofzo. Het lijkt me ook zelfs wel weer lekker om dadelijk na een tussenjaar weer vol aan de bak te gaan. Dat vooruitzicht vind ik helemaal niet erg, al wil ik me wel nu nog eventjes focussen op de ruimte en vrijheid die het tussenjaar mij geeft.”

Ben je tevreden met je keuze, en zou je alle bachelorstudenten dit aanraden?

”Ja, ik ben oprecht tevreden met mijn keuze, al had ik het achteraf misschien financieel gezien wel iets beter kunnen aanpakken. Omdat ik nu namelijk geen student ben, zie ik niet meer maandelijks een bedrag van DUO op mijn rekening verschijnen. Ondanks dat ik door werk en veel lenen best een aardige buffer had opgebouwd, was dit achteraf misschien wel iets te weinig. Ik vind de uitdrukking ‘de eindjes aan elkaar moeten knopen’ hier misplaatst, maar je moet financieel gezien wel echt serieus worden en een uitgavenplan bedenken. Als student ben je arm, maar in je tussenjaar op reis ben je een heel stuk armer. Zorg dus zeker voor een goede financiële buffer voordat je aan je reis begint.”

”Verder zou ik iedereen een tussenjaar willen aanraden. Je bent even lekker weg van alles, en het is echt geweldig! Daarnaast kan het nu nog, omdat je nog niet stuck in the system zit. Bovendien kom je er op reis heel goed achter waar je echte interesses liggen, waardoor je naar mijn mening een betere keuze voor je master kan maken. Zelf ben ik nog aan het zweven en weet ik het nog niet precies, al neig ik – mede door mijn reis – naar een baan bij Defensie als human terrain analyst

Maak het meeste van je uitloop

Reyhan Cigdem
Reyhan Cigdem

Reyhan Cigdem (24) ging vorig jaar op uitwisseling en nam daarmee een uitloop van twee vakken voor lief. Ze loopt momenteel stage bij een bureau dat onderzoek doet naar financiële criminaliteit.

Vorig jaar heb je bewust de keuze gemaakt om op uitwisseling te gaan, waardoor je nu een tussenjaar hebt. Waarom heb je dat gedaan?

”Ik heb hier heel lang over nagedacht en er gingen vele uren van voorbereiding aan vooraf, voordat ik de definitieve keuze maakte. Ik heb ongeveer elke pixel van de Erasmus School of Law-website bestudeerd om alle verschillende paden voor mezelf op een rijtje te zetten. Daarnaast had ik meerdere gesprekken met de studieadviseur.”

“Zo kon ik bijvoorbeeld in februari instromen in een master, waardoor ik minimale vertraging op zou lopen. Het probleem hiervan was dat dit maar bij één master kon, en die master leek mij niets. Verder kon ik ook extreem veel gaan werken, zodat ik een aardige spaarpot zou opbouwen. Dat zag ik niet zitten, omdat ik me nu echt wil focussen op activiteiten die van grote waarde kunnen zijn bij mijn sollicitatie naar een echte baan.”

“Ik wilde mijn studie niet rushen, en heel graag een stage doen. Dat heeft volgens mij een meerwaarde ten opzichte van doorstromen in sneltreinvaart. Als werkgevers de keus hebben, dan kiezen ze volgens mij liever iemand die langer over zijn studie heeft gedaan vanwege een uitwisseling, een commissie, of een stage, dan iemand die direct doorstroomt zonder enige relevante nevenactiviteiten te hebben gedaan.”

”Nu ik deze stage loop, merk ik dat het mij helpt bij mijn toekomstige keuze. Ik heb het idee dat ik er via deze stage achter kom dat deze sector me zeker trekt, en ik hoop dat dit het vinden van een baan na mijn master wat makkelijker maakt.”

Ben je blij met je keuze, en welk advies zou je willen geven aan alle studenten die deze keuze over een paar maanden moeten maken?

”Ik ben zeker tevreden. Als je bedenkt dat ik waarschijnlijk tot m’n zeventigste moet werken, dan lijkt het mij niet erg om het studentenleven nog even te rekken en nuttig in te vullen. Het is natuurlijk heel fijn om jong zelfstandig te zijn en geld te hebben, maar zo’n leven is ook niet alles. Een jaartje extra om je goed te oriënteren geeft mij juist veel rust.”

“Ik wil nog wel meegeven dat je voorafgaand aan je tussenjaar goed moet zoeken naar hoe je dit jaar nuttig gaat invullen. Je studieschuld wordt er in dit extra jaar namelijk niet minder op. Bovendien moet je bedenken dat dit jaar geen jaartje fun is ofzo. Het is een jaartje extra… en hard werken.”