Op maandagavond zette een nieuwe EFR-commissie zichzelf op de kaart met een documentaire-avond in het Theil-gebouw. Het evenement, dat werd gevolgd door een gastlezing van Henk Oosterling, hoogleraar Ecologische Filosofie, was de eerste van een reeks lezingen en debatten die gedurende de rest van het collegejaar door de duurzaamheidscommissie zal worden georganiseerd.

De inwijding van de commissie komt op een uitgelezen moment. Bij de verkiezingen op 15 maart waren twee van de drie grootste politieke partijen bij het stembureau op de campus klimaatgerichte partijen. De stemmers gaven het duidelijke signaal dat klimaatverandering een hoge prioriteit moet hebben binnen de politiek. De commissie hoop deze mensen te verenigen om een gevoel van urgentie over klimaatverandering aan te wakkeren op lokaal niveau.

Afgezien van de Erasmus Sustainability Hub, die een aantal duurzame initiatieven heeft gestart, wordt er weinig gedaan aan de vele dingen op de campus die niet zo milieuvriendelijk zijn, bijvoorbeeld dat een plastic lepel van de SPAR altijd wordt vergezeld door een apart in plastic verpakt servet. Daarom is er nu voor het eerst een nieuwe commissie gevormd binnen de EFR die zich richt op lokale problemen met betrekking tot duurzaamheid.

Een open platform

“We willen een platform bieden om studenten de kans te geven de universiteit en de samenleving in het algemeen zelf duurzamer te maken,” zei Justus Murke, die de presentator van het evenement was. “De faculteiten op onze universiteit werken onderling erg gescheiden van elkaar. Het is niet altijd eenvoudig om mensen buiten je opleiding te ontmoeten, maar via deze commissie willen we mensen uit verschillende opleidingen met verschillende vaardigheden en kennis samenbrengen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is natuurlijk iets waar we in de toekomst allemaal mee te maken gaan krijgen.”

De eerste activiteit van de commissie was het organiseren van een evenement waarin het daadwerkelijke duurzaamheisdoel werd onderstreept met de documentaire Racing Extinction, die voor tientallen studenten werd vertoond. Na de film gaf professor Oosterling de aanwezigen advies over hoe ze samen de strijd aan kunnen gaan tegen klimaatverandering.

“Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden,” zei Oosterling, die al bijna vijftig jaar bijdraagt aan klimaatpolitiek. “Neem mijzelf bijvoorbeeld. Ik ga niet in mijn eentje de wereld redden. Ik ben gewoon maar een mens die kleine beslissingen neemt, maar als iedereen op die manier denkt, dan maken we samen een hele grote beslissing. Klimaatverandering is voor ons een te groot vraagstuk, dus laten we samenwerken om de kleine problemen waar we wel controle over hebben, op te lossen en vanuit daar verder te gaan.”

De duurzaamheidscommissie van de EFR zal binnenkort het volgende evenement aankondigen. Bekijk hier de pagina van de commissie voor meer informatie, of om mee te doen.