Stembustalk: Wat heb jij gestemd?

EM deed een mini-exitpoll bij het stemlokaal in de C-hal. De uitslag: D66 twee stemmen, VVD één.

Beeld: Stembustalk: Wat heb jij gestemd?

In de C-hal stond woensdagmiddag een flinke rij studenten te wachten om hun democratische recht te mogen uitoefenen. In de hal wordt bij elke verkiezingen een stemlokaal ingericht, dus ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Na het uitbrengen van hun stem vroeg EM aan de studenten waar de keuze op gevallen was en waarom.

Yinzhen van Geelen (21), Econometrie en Bedrijfskunde

“Ik heb op Alexander Pechtold gestemd. Ik stem vrijwel altijd op D66, ik heb dit keer ook niet getwijfeld of stemwijzers gebruikt. Ik kijk altijd wel even op de site van D66 of er aanpassingen zijn. Het belangrijkste onderwerp is voor mij op dit moment onderwijs, omdat ik er nu middenin zit. D66 wil het leenstelsel handhaven en meer investeren in het onderwijs, en ik denk dat dat voor de lange termijn het beste is. Goed onderwijs leidt tot goed opgeleide mensen die niet vatbaar zijn voor bijvoorbeeld terrorisme.”

Carmel van den Driessche (22), studeert Economie en Bedrijfseconomie

“Ik heb D66 gestemd, want ik ben het wel eens met hun stellingen. Ze wilden iets met de basisbeurs, maar nu weet ik even niet meer wat. Ik ben ook voor nivellering, maar op dit moment heb ik weinig vertrouwen in de PvdA. Om me voor te bereiden heb ik verkiezingsprogramma’s bekeken en de doorrekeningen van het CPB gelezen. In 2012 mocht ik voor het eerst stemmen, toen stemde ik SP. Tot vorige week twijfelde ik tussen D66 en GroenLinks. Pechtold is sterker in het debat. Klaver moet nog wat meer meters maken, hij oogt nog onervaren.”

Rogier Beerendonk, eerstejaars Bedrijfskunde

“Ik stem dit jaar voor het eerst. En het is de VVD geworden. Ik heb er met vrienden en bekenden veel over gehad, en daarop heb ik mijn keus gebaseerd. Mijn ouders speelden er geen rol in. Ik heb zelfs geen idee wat ze stemmen. Ik woon nu op mezelf en vier jaar geleden was ik er nog niet zo mee bezig.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.