In de C-hal stond woensdagmiddag een flinke rij studenten te wachten om hun democratische recht te mogen uitoefenen. In de hal wordt bij elke verkiezingen een stemlokaal ingericht, dus ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Na het uitbrengen van hun stem vroeg EM aan de studenten waar de keuze op gevallen was en waarom.

Yinzhen van Geelen (21), Econometrie en Bedrijfskunde

Yinzhen van Geelen – stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (27)

“Ik heb op Alexander Pechtold gestemd. Ik stem vrijwel altijd op D66, ik heb dit keer ook niet getwijfeld of stemwijzers gebruikt. Ik kijk altijd wel even op de site van D66 of er aanpassingen zijn. Het belangrijkste onderwerp is voor mij op dit moment onderwijs, omdat ik er nu middenin zit. D66 wil het leenstelsel handhaven en meer investeren in het onderwijs, en ik denk dat dat voor de lange termijn het beste is. Goed onderwijs leidt tot goed opgeleide mensen die niet vatbaar zijn voor bijvoorbeeld terrorisme.”

Carmel van den Driessche (22), studeert Economie en Bedrijfseconomie

Carmel van den Driessche stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (30)

“Ik heb D66 gestemd, want ik ben het wel eens met hun stellingen. Ze wilden iets met de basisbeurs, maar nu weet ik even niet meer wat. Ik ben ook voor nivellering, maar op dit moment heb ik weinig vertrouwen in de PvdA. Om me voor te bereiden heb ik verkiezingsprogramma’s bekeken en de doorrekeningen van het CPB gelezen. In 2012 mocht ik voor het eerst stemmen, toen stemde ik SP. Tot vorige week twijfelde ik tussen D66 en GroenLinks. Pechtold is sterker in het debat. Klaver moet nog wat meer meters maken, hij oogt nog onervaren.”

Rogier Beerendonk, eerstejaars Bedrijfskunde

Wieneke stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (15) – Wieneke

“Ik stem dit jaar voor het eerst. En het is de VVD geworden. Ik heb er met vrienden en bekenden veel over gehad, en daarop heb ik mijn keus gebaseerd. Mijn ouders speelden er geen rol in. Ik heb zelfs geen idee wat ze stemmen. Ik woon nu op mezelf en vier jaar geleden was ik er nog niet zo mee bezig.”