De studieschulden bedroegen vijf jaar geleden nog 12 miljard euro en daar komt jaarlijks meer dan een miljard bij. Studentenorganisatie ISO lanceert vandaag de Nationale Studieschuldmeter, waarop je ziet hoe het bedrag elke seconde hoger wordt.

Het ISO maakt zich zorgen: studenten investeren een “enorm bedrag” in hun toekomst en met de invoering van het leenstelsel wordt dit bedrag alleen nog maar hoger. “Maar we twijfelen of zich dat gaat terugbetalen voor studenten.”

Gemiddeld 14.000 euro schuld

Cijfers van DUO bevestigen wat het ISO zegt. In 2016 was er een totale studieschuld van 17,6 miljard euro. De gemiddelde (oud)student – van net afgestudeerd tot bijna alles afbetaald –had een schuld van bijna 14.000 euro openstaan.

Er zitten ook behoorlijk oude schulden tussen. DUO probeert nog 13,2 miljoen euro terug te krijgen aan leningen die vóór 1992 zijn verstrekt en nog eens 10,7 miljoen euro aan leningen die vóór 1986 zijn afgesloten.

'Collegegeld bevriezen of omlaag'

Er moet snel iets gebeuren, vindt het ISO. Het collegegeld moet worden bevroren en studenten moeten betere informatie krijgen over het studieprogramma en de baankansen. “Er is niets duurder dan een verkeerde keuze maken”, stelt voorzitter Jan Sinnige. Ook waarschuwt hij dat de opbrengsten van het afschaffen van de basisbeurs in het hoger onderwijs moeten blijven. Sinnige: “Afspraak is afspraak: er gaat geen rooie rotcent van dat geld naar een andere sector.”

De Landelijke Studentenvakbond voert al een paar weken actie tegen het hoge collegegeld. De bond is een online petitie gestart en eist dat het tarief per direct omlaag gaat. Met hoeveel euro precies zegt de LSVb niet, maar de bond verwijst instemmend naar het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat een verlaging met vijfhonderd euro wil.

'Drempel wordt hoger en hoger'

Het collegegeld zal volgend jaar meer dan de tweeduizend euro bedragen. De stijging is te danken aan voormalig minister van onderwijs Ronald Plasterk. Die had in 2007 geld nodig om het tekort aan leraren te bestrijden en hun salarissen te verhogen. Hij besloot dat het collegegeld tot en met 2018/2019 jaarlijks met enkele tientjes omhoog moest. Daarmee steeg het collegegeld in tien jaar tijd met 449 euro.

“De drempel om te gaan studeren wordt hoger en hoger”, zegt voorzitter Jarmo Berkhout. Hij wijst erop dat niet alleen de basisbeurs is afgeschaft, maar dat ook de woonlasten van studenten fors zijn gestegen. Studenten zouden tegenwoordig gemiddeld 460 euro per maand te kort komen.

Lees één reactie