Twee weken geleden spraken EUR-studenten zich uit over hbo’ers die in de bibliotheek en het Polakgebouw ‘hun’ studieplekken inpikken. De gasten van de Hogeschool Rotterdam (HR) worden herkend (‘aan een frikandelbroodje en een Red Bull’), maar zorgen niet voor veel overlast, aldus de door ons ondervraagde studenten. Toch gaat het op Facebookpagina’s als EUR Confessions nog steeds helemaal los.

Boze buitenwereld

‘Je ziet vaak dat ze superslim en heel zelfstandig zijn, maar als ze iets moeten presenteren, vinden ze dat een ramp’

Annelies

“Ik vind dat nogal neerbuigend”, reageert Joshi, eerstejaars accountancy op de HR, die de bewuste pagina kent. “Ik ga niet naar de EUR toe, heb het gevoel dat ik niet welkom ben.” Tweedejaars Ghitha snapt wel dat EUR-studenten het ‘irritant’ vinden dat hbo’ers gebruikmaken van de studieplekken. “Maar er is hier nou eenmaal geen plaats.” Volgens haar is het wel raar dat een universitaire student de hbo’ers ‘kutcursisten’ noemt. “Je hebt overal van die figuren die zulke dingen roepen, maar ik vind dat je dan even heel goed naar jezelf moet kijken of je wel klaar bent voor de grote boze buitenwereld.”

Op een bepaalde manier zijn de buren van de EUR dat niet, ervaart Annelies, student financial service management. “Je ziet vaak dat ze superslim en heel zelfstandig zijn, maar als ze iets moeten presenteren, vinden ze dat een ramp. Bij ons op de HR vinden heel veel studenten dat juist geweldig. Vaak zijn de universitaire studenten ook niet echt commercieel ingesteld. Ze hebben minder de neiging zich te willen bewijzen, hebben meer zelfvertrouwen.’’

Brallerig

Over de zelfstandigheid van de EUR-studenten hoor je meer hbo’ers. Anil, accountancy: “Ze hebben dan op twee dagen een paar hoorcolleges en voor de rest doen ze ’t vooral zelf. Dat zou ik niet willen; hier heb je meer begeleiding en je bespreekt dingen ook gezamenlijk.” Shangita, student international business languages (IBL), heeft de indruk dat studenten op de EUR niet alleen zelfstandiger werken, maar ook wel eens een college kunnen missen. “Dat kan en mag hier echt niet. Bij ons heb ik het gevoel dat leraren dingen in de les meegeven die je echt nodig hebt bij het tentamen.”

‘Kun je in het artikel ook even mijn 06-nummer zetten?’

Ertugrul

De zelfstandigheid uit zich ook in het minder met elkaar optrekken. “Je ziet studenten van de EUR vaker alleen”, ziet Karima. “Wij zijn meer open en gaan hier meer met elkaar om, ook in groepjes”, vult studiegenote Muhubol aan. Dat is zo, bevestigt Daniel, die vorig jaar rechten deed op de EUR en nu IBMS (International Business & Management Studies) op de HR. “Hier op de hogeschool heb je meer een groepsgevoel omdat je meer als een klas opereert; op de EUR hadden we elke week een andere groep”, is de ervaring van Daniel. De typische student is volgens hem de student die naar de sociëteiten van studentenverenigingen gaat. “Naar Laurentius en RSC enzo, dat is allemaal wat brallerig.”

Heel veel Red Bull

Muhubol vindt dat universitaire studenten er ‘wel intelligent’ uitzien. “Misschien omdat ze meestal rustiger zijn dan hbo’ers.” Dat laatste concluderen meer HR’ers. Annelies: “Sommige hbo’ers zijn heel druk, luidruchtig en hebben een grote mond. Alsof ze heel veel Red Bull op hebben.’ Om die Red Bull moet Viren wel een beetje lachen. Hij heeft het filmpje uit het eerste deel van de serie ook gezien. “Haha, nou, ze zitten zelf ook aan de Red Bull hoor. Zelf zie ik niet veel verschil.”

Zien doet Samuel het verschil ook niet. “Als we hier op de Kralingse Zoom de bus uitstappen, weet ik echt niet wie naar welke school gaat”, vertelt de eerstejaars accountancy die in de Spar op de campus weleens ‘intellectuele’ gesprekken van universitaire studenten opvangt. “Maar dat kunnen natuurlijk ook ouderejaars zijn.”

‘Ze zitten zelf ook aan de Red Bull hoor. Zelf zie ik niet veel verschil.’

Viren

Ook met de constatering in het eerste deel van deze serie dat hbo’ers de studieplekken inpikken op de campus, is niet iedereen het eens. Chris, accountancy, zoekt ook weleens een studieplek, maar vaak tevergeefs. “Als je er om een uurtje of 10 naartoe gaat, zie je al overal laptops liggen terwijl de studenten – oké, misschien ook hbo’ers – er niet zitten. En dan komen ze bijvoorbeeld pas om 16.00 uur weer terug. Dat is een groter probleem dan dat wij de studieplekken zouden inpikken.”

High class meisjes

‘De meisjes lijken echt high class en zijn een beetje arrogant; de jongens moeten van hoog niveau zijn.’

Marin

Klinkt zo’n intellectueel gesprek als ‘uit de hoogte’? Sanne, IBMS: “Een vriend van mij zit op de universiteit. Oké, hij praat wel een beetje uit de hoogte, maar dat maakt mij niet uit; ik ken hem al van voordat we gingen studeren.” HR‘ers hebben verder vaak vrienden die aan de EUR studeren. “Ze zijn niet veranderd”, ervaart Chris. “Ze zijn nog steeds top.”

Top zijn ook ‘de echt mooie meisjes’ op de Erasmus, vinden Ertugrul en Marin, accountancy. Marin: “Ze lijken echt high class en zijn een beetje arrogant; de jongens moeten van hoog niveau zijn. Dat lijkt een beetje uit de hoogte.” Dat laatste mag van Ertugrul ook wel ‘met zo’n uiterlijk’, reageert hij lachend. “Kun je in het artikel ook even mijn 06-nummer zetten?”

Lees één reactie