Als je een bedrijfskundige opleiding volgt aan de Hogeschool Rotterdam en daarna wilt doorstuderen, ligt de Erasmus Universiteit voor de hand. Maar veel studenten ervaren de toelatingstest GMAT als struikelblok. “De EUR werpt een hoge barrière op en vindt haar eigen imago belangrijker dan de doorstroming van hbo naar wo.”

De HR biedt in samenwerking met universiteiten een bedrijfskundige schakelminor aan. Daardoor kunnen studenten de pre-master overslaan en direct beginnen aan een universitaire bedrijfskundemaster aan de Rotterdam School of Management of aan de Universiteit van Amsterdam.

Veel voorbereidingstijd

Als ik de eisen aan het eind van het tweede jaar had geweten, dan had ik misschien wel voor de EUR gekozen

Khatera (studente Hogeschool Rotterdam)

Maar van de tien studenten die dit jaar de minor volgen, kiest er slechts eentje voor Rotterdam, de rest gaat naar de UvA. “Bij de EUR moet je 600 punten halen voor de GMAT, een toelatingstest waarin heel veel voorbereidingstijd gaat zitten”, vertelt HR-student Wouter, die het afgelopen half jaar de schakelminor volgde en voor Amsterdam koos. “Mijn vriendin heeft vorig jaar de GMAT wel gedaan, daar was ze echt drie maanden mee bezig.” En die voorbereiding gaat voor de studenten weer ten koste van de andere hbo-vakken die je met gemiddeld een 7 moet afronden om toegelaten te worden.

Wouters studiegenoot Khatera denkt er hetzelfde over, maar had wel op een eerder moment in haar studie over de toelatingseisen willen horen. “Als ik de eisen aan het eind van het tweede jaar had geweten, dan had ik misschien wel voor de EUR gekozen”, zegt de studente.

‘RSM vindt imago belangrijker’

van-HR-naar-EUR

Lucas Peters, als onderwijsmanager verantwoordelijk voor de HR-minor, stelt dat de voorlichting wel degelijk tijdig is. “Er wordt voorlichting gegeven over de minoren, en deze minor bestaat al een tijdje. En als voorbereiding op de GMAT bieden we twee keuzevakken aan die ook in het eerste en tweede jaar gevolgd kunnen worden. Als studenten ergens in hun studie aangeven na het hbo naar de universiteit te willen, worden ze gewezen op de minor en de voorbereidende keuzevakken.”

Is het ‘vertrek’ van deze studenten naar Amsterdam en het grote verschil in toelatingseisen niet wat vreemd? “Tja”, mijmert John Dispa, docent van de schakelminor. “De RSM profileert zich als de beste managementopleiding van Nederland en moet dus streng zijn.” Het is een keuze die Dispa niet per se verkeerd vindt: “De EUR werpt een hoge barrière op en vindt haar eigen imago belangrijker dan de doorstroming van hbo naar wo.”

Met die lezing is Arnoud Monster, directeur Recruitment & Admissions bij de RSM, het niet eens. Imago speelt volgens hem geen rol. “Het is zeker geen studentje pesten, wij staan juist enorm open voor hbo’ers. Wij hebben deze toelatingseisen, waaronder de GMAT, om een aantal redenen ingesteld. Allereerst om een level playing field te creëren. Of je nou uit China of van de Hogeschool Rotterdam komt, iedereen moet die GMAT gedaan hebben. Zo kunnen wij een bepaald niveau van de master garanderen en weten studenten van elkaar dat ze dezelfde basis hebben. Tegelijkertijd denken wij dat deze maatregel ook voor hbo’ers uiteindelijk het beste is. Vroeger konden de doorstromers tijdens de pre-master zelf de GMAT halen, maar dat leverde voor de pre-master studenten vertraging en dus stress op.”

Minder hbo’ers

Het is zeker geen studentje pesten, wij staan juist enorm open voor hbo’ers

Arnoud Monster, directeur Recruitment & Admissions bij de RSM

De populariteit van de RSM heeft ook invloed gehad op de toelating, maar Monster benadrukt dat de eisen niet als afweermechanisme dienen. “De toelatingseisen hebben vooral te maken met ons streven naar kwaliteit. Ze zijn niet in het leven geroepen als mechanisme om instroomaantallen te sturen. En we doen dit niet als enige in Nederland. Ook zijn we zeker niet de enige in Nederland met een GMAT-eis. Het afnemen van de test is in het internationale managementonderwijs heel normaal.”

De aangepaste toelatingseisen (sinds het collegejaar 2015-2016) hebben wel voor een terugloop in het aantal aanmeldingen van hbo’ers gezorgd. “Dat vinden wij vervelend”, benadrukt Monster, maar gelukkig zien wij het aantal aanmeldingen vanuit het hbo weer stijgen. “In het begin zag je dat sommige hbo’ers, ondanks de eisen, koste wat het kost aan de RSM wilden studeren en alsnog naar ons toe kwamen. Dat was heel fijn, maar het is goed om te zien dat de doorstroom nu weer op gang komt.”