Ook een vraag voor EM? Mail naar [email protected] met als onderwerp: lezersvragen

Stukje stemadvies

Stel, ik vind onderwijs het belangrijkste punt bij de verkiezingen. Op welke partij moet ik dan stemmen?
Stephan Potkamp, Barendrecht

Het is maar net hoe je het bekijkt, zegt Bastiaan Verweij, woordvoerder bij de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten. “Er zijn bijvoorbeeld partijen die vinden dat de basisbeurs weer terug moet. Maar het geld dat vrijkomt door de afschaffing hiervan, wordt door andere partijen geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Wat is dan beter?” Net als alle andere onderwerpen bij verkiezingen hangt het er dus vooral vanaf wat je zelf belangrijk vindt. “Een politiek stemadvies geven wij dan ook niet. Wel een advies om de programma’s goed te lezen, want er wordt weer heel veel beloofd.”

Wat in ieder geval geruststellend is, is dat echt élke partij onderwijs en onderzoek belangrijk vindt. Maar, zo nuanceert Verweij: ”De grote vraag is echter: welke partij gaat echt extra investeren? Dat is het CPB allemaal momenteel aan het doorrekenen. Zo lang dat nog niet bekend is, kun je alleen maar kijken naar wat ze beloven.”

Geen gesloten bolwerk

Vroeger stonden er nog gesloten hekken om de campus, tegenwoordig niet meer. Waarom is dat? En wie komen hier ’s nachts?
Leendert Reins, Rotterdam

De campus is officieel privéterrein, maar inderdaad wel vrij toegankelijk, weet de woordvoerder van de EUR. “We willen geen gesloten campus zijn, want we zijn immers geen ‘gesloten bolwerk’. Als je wilt, kun je hier als bezoeker bijvoorbeeld lunchen, een lezing bijwonen of een boek lenen bij het Leeskabinet.” Dat neemt niet weg dat vanwege die status van privégebied zwervers en fondsenwervers niet automatisch welkom zijn.

Maar goed. Wie komt hier buiten kantooruren? Ten eerste studenten, aangezien er tot half elf colleges zijn en studeren tot middernacht kan in het Polak-gebouw. Daarnaast wonen er studenten op de campus, dus die lopen hier ook rond. En dan zijn er nog de ‘gewone’ mensen die over de campus lopen richting metro of de parkeergarage gebruiken voor een bezoek aan Excelsior.