Vici-beurs voor onderzoek naar kinderhersenen

Hoogleraar Henning Tiemeier van het Erasmus MC doet onderzoek naar de invloed van negatieve ervaringen op de ontwikkeling van hersenen van kinderen.

Beeld: Erasmus MC

Hoogleraar Kinderpsychiatrie Henning Tiemeier heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-beurs gekregen.

Tiemeier doet voor het Erasmus MC onderzoek naar de invloed van gedrag van volwassenen op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Veel kinderen hebben negatieve ervaringen, zoals verwaarlozing, mishandeling of pesten. Het team van Tiemeier volgt meer dan 4.000 kinderen om te bestuderen of zulke ervaringen de hersenontwikkeling veranderen en hoe dit tot depressie bij adolescenten kan leiden. Zij onderzoeken ook wat het effect van negatieve ervaringen kan tegengaan.

Belangrijkste beurs

In totaal krijgen 34 wetenschappers aan Nederlandse universiteiten een Vici-beurs van de NWO. De Vici is de belangrijkste beurs in de Vernieuwingsimpuls van de NWO, waaronder ook de Veni- en Vidi-beurzen vallen. Onderzoekers die een Vici krijgen mogen een eigen onderzoeksgroep opbouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De financiering is maximaal 1,5 miljoen euro.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Bij onze dyslexie onderzoeken kom ik vaak gestresste kinderen tegen.Meetbaar. Soms jaren gestresst door de onvermijdelijke frustraties. Lijkt me een doelgroep om mee te nemen: structurele negatieve invloed op hersenontwikkeling van kinderen door structurele jarenlang voortdurende frustratie can de schoolae ontwikkeling.
    Jan Clemens, hoofdbehandelaar O3 schoolpsychologie

  • Reacties zijn momenteel gesloten.