EUR-studenten zullen nog minstens tot mei moeten wachten op de 900 extra studieplekken die de opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek gaat opleveren.

Eind januari, een paar weken later dan gepland, levert de aannemer het gebouw op. Er is alleen één probleem: er is geen meubilair en dat kan ook nog niet geleverd worden.

Kort geding om aanbesteding

De EUR doorliep een verplichte aanbestedingsprocedure om de leverancier van het meubilair te kiezen. Uiteindelijk maakte de EUR een keuze, maar een derde partij vecht deze aanbesteding aan bij de rechter, omdat hij vindt dat de EUR geen goede overwegingen heeft gemaakt bij het kiezen van de leverancier. De namen van beide leveranciers zijn niet bekendgemaakt.

Het kort geding hierover vond al plaats, en op 31 januari volgt de uitspraak. In het beste geval zegt de rechter dat de EUR de aanbestedingsprocedure goed heeft doorlopen. Dan kan de bestelling bij de leverancier worden gedaan en zullen de studenten minstens tot mei moeten wachten tot de vernieuwde UB opengaat. In het ergste geval moet de EUR de aanbestedingsprocedures opnieuw doorlopen, wat weken tot maanden vertraging kan betekenen.

Sandersgebouw ook vertraagd

Ook de oplevering van het Sandersgebouw loopt vertraging op, vanwege een aannemer die te laat levert. Deze aannemer had eind december moeten opleveren, waardoor het gebouw in maart open zou gaan, maar dat gaat niet lukken.

Nu hoopt de EUR dat 3 april de eerste colleges in het Sandersgebouw kunnen starten. De EUR heeft een back-upplan om alle colleges in maart nog te kunnen laten plaatsvinden.